Menu

Fynboerne

1903-04-17

Afsender

Johannes Larsen

Modtager

Alhed Larsen

Dokumentindhold

Johannes, Vilhelm og Christine Larsen har set Jeppe på Bjerget, og det var dårligt skuespil.
Han har været på banegården samt i Zoo for at male, men det regnede.
Larsen har besøgt xylograf Hendriksen og fået indmeldelsespapirer til Foreningen Fremtiden, som vil udgive en bog med et par af Larsens raderinger.

Transskription

Kjøbenhavn [noget af papiret mangler] April 1903.

Min egen Kæreste!
Vi var saa ude at spise hos Uglen og Klaks i Gaar. Klaks havde købt Billetter til sig selv Uglen og mig, til parterret til Jeppe paa Bjerget, som vi saa var henne at se i Aftes, det var flot udstyret men noget af det tarveligste Komediespil jeg har set, den ene spillede værre end den anden. Vi traf Toms og var sammen i Standart og fik Øl og Smørrebrød og kedede os. I Morges mødte jeg ved Toget som skulde komme Kl 8 ½ [noget af papiret mangler] Klaks og Uglen og Margrethe og [noget af papiret mangler] Eckardt, med den Besked at [noget af papiret mangler]ar forsinket et Par Timer, saa saa jeg dem staa og kørte til zoologisk Havbe, hvor jeg gik ind og fik mig en Kop Kaffe da jeg frøs og var fastende, jeg frøs imidlertid stadig og Paafuglene stod og frøs og jeg gik saa omkring og tegnede lidt og saa begyndte det at smaaregne, hvorefter jeg bestemte mig til at tage ind til Banegaarden igen. Da var Kl. over 10 og de stod endnu og ventede, da de ikke havde opdaget nogen med det første Korsørtog og der skulde komme et til, da Passagererne ikke kunde være i et. Det kom saa og der var heller ingen saa drog vi til Nordbanen hvor Forældrene stod og underhandlede med Fru Dorph. Da hun stak af var det Togtid [og det v]ar en trist Forestilling, M[noget af papiret mangler] [sm]aagræd hele Tiden, hu[n var ikk]e stolt af at skulde gøres til Svensker paa sine gamle Dage. Dersom jeg kunde faa Energi til det tror jeg at jeg vil indføre at skrive til hende en Gang om Ugen, det vilde hun vist blive glad ved og det var jo kun en gammel Gæld at afbetale, lige til vi blev gift har hun skrevet ugentlig til mig naar jeg var borte fra hende. Hun fortalte at Laura havde faaet Mavebetændelse og ikke maatte tjene mere. Klaks gav Uglen og mig fransk Bøf i Bræddehytten og jeg gik saa med ham paa Charlottenborg, d.v.s. jeg var først hos Xylograf Hendriksen, som gav mig en hel Del Papir, Love og Regnskaber og Indmeldelsesblanketter til Fremtiden. Vi skal in[noget af papiret mangler]om Kunstnere og Du tilli[ge som ] Kone. Bang var i Italien, [men han v]entes snart hjem, saa jeg formodentlig kan faa ren Besked inden jeg rejser. Hendriksen havde ogsaa tænkt at ordne det med ”Fremtiden”, hvis Bang ikke turde gaa i Tøjet, saadan at Fremtiden udgav Bogen og betalte mig contant Honorar for Forlagsretten, og beholdt Originalerne som Medlemsbidrag. Dersom jeg lavede en ordentlig Radering skulde han nok sørge for at de tog den til Efteraaret, og det betales contant, det er jo meget godt at vi kan faa Penge til den Tid, men det var jo rarere om vi kunde faa dem nu. Vejret har været trist i Dag afvexlende Regn og Sne og Hagl og stadig Kulde. Jeg er ogsaa trist, længes meget [efter Di]g tænker meget paa Jer [noget af papiret mangler] det nu bare blive bedre i [noget af papiret mangler] Billedet er godt at male paa, og jeg kunde ogsaa godt lide om jeg kunde sende Dig noget mere oplivende en dette. Mange Kys til Jer alle tre. Kan Lysse huske han har en Faer? Din
Johannes Larsen.

Omtalte genstande

Johannes Larsen maler muligvis et billede af påfugle i Zoo.
Den omtalte radering kan være den indsatte.

Fakta

PDF
Brev

Da

Noget af papiret mangler og dermed datoen. Brevet er skrevet ca. 17. april 1903. Larsen omtaler bl.a. påfuglene, som han maler i Zoo, og disse skriver han også om i brevene til Alhed før og efter dette brev.

Christine Swane (f. Larsen) boede i foråret 1903 hos Astrid Warberg på Bülowsvej i København.
Hvis den omtalte Bang er maler, kan der være tale om Paul Bang (1869-1930), Peter Marius Bang (1829-1921) eller Hans Peter Carl Christian Bang (1868-1950).
Foreningen Fremtiden blev stiftet i 1865. Der var tale om en forsørgelsesforening for mænd og kvinder. Foreningen arrangerede udstillinger, afholdt foredrag, udgav bøger, bortloddede kunstværker mm. (Salomonsen 1919, 2. udgave).

København

Det Kongelige Bibliotek

Indleveret til Det Kongelige Bibliotek af Larsen-familien