Menu

Fynboerne

1930-01-28

Afsender

Fritz Syberg

Modtager

Johannes Jensen

Dokumentindhold

Syberg takker for kronikken.
Ny Carlsbergfondet har bevilget penge til Sybergs andel af "Odense-projektet". Han regner med at tage udgangspunkt i nogle skitser til Den Grimme Ælling. Han kommer til København lørdag.

Transskription

Pilegaarden 28-1-30

Kære Ven

Tak for Din udmærkede Kronik om Bissen og hans Buster.
Hvor er det velgørende at mærke at Du stadig er der hvor man sidst slap Dig af Syne, at det er det udmærkede der har Syren for sig i det lange Løb, selv i Nedgangstider.
At jeg har faaet en Part af Odensearbejdet skyldes Ny Carlsbergfondet som skænkede de Penge jeg skal tjene.
Jeg har liggende ca 100 Udkast til ”den grimme Ælling” og vil benytte dette Emne, men er endnu ikke helt klar over hvilke. Jeg vakler imellem en Inddeling paa 10 og en paa 24 Billeder. Paa Lørdag kommer jeg til Kbhvn og bliver til Mandag Morgen maaske kan jeg komme til at hilse paa Jer, jeg ringer – det er mørkt og jeg glemmer vist nu og da et et Ord.

Mange Hilsener fra Marie og Din hengivne Fritz Syberg

Mange Hilsener til Else fra os begge.

Omtalte genstande

I forbindelse med en udvidelse af H.C. Andersens Hus i Odense 1930 skænkede Ny Carlsbergfondet museet to store oliemalerier af Fritz Syberg. Motiverne var hentet fra Historien om en moder. Billederne blev nedtaget i forbindelse med museets næste udvidelse 2002-2005.
Efter i 1896 og 1915 at have arbejdet med Den grimme Ælling-motiverne, udførte Fritz Syberg i vinteren 1928-1929 ca. 120 skitser til illustrationer til historien. Han lagde derefter projektet på hylden til fordel for billeder, der illustrerede Historien om en Moder. Det kan tilføjes, at Johannes Larsen i 1930-1931 lavede 34 oliemalerier med motiver fra Den grimme Ælling. (Erland Porsmose og Susanne Thestrup Truelsen: Fynbomalerne og H.C. Andersen. 2005, s. 16).

Fakta

PDF
Brev

Da

Datoen optræder på brevet

Johannes V. Jensen: "Herman Bissens Portræt-Buster. I", Dagens Nyheder Nationaltidende 26.1.1930 og "Herman Bissens Portrætbuster. II", smst. 9.3.1930.

Pilegården Kerteminde

Det Kongelige Bibliotek, Johannes V. Jensens Arkiv

Nej