Menu

Fynboerne

1938-05-28

Afsender

Fritz Syberg

Modtager

Ernst Syberg

Dokumentindhold

Fritz Syberg m.fl. troede, at brevskriveren var udvandret eller død. Han fik et brev fra familien i Sverige og kunne ikke regne ud, hvem det var fra.
Siden de sidst sås, har Syberg malet 30 billeder. Egentlig var det landskaber, men de udviklede sig til Den Grimme Ælling-billeder.
Laurin kalder i tidsskriftet Samleren Fritz Syberg for "The grand Oldman" i dansk maleri.
Syberg maler fem-seks timer hver dag.
Franz/Trylle skal til London for stipendiepenge.

Transskription

Pilegaarden Kjerteminde
28-5-38
Kære levende Tamp
Ja, vi troede saa smaat at Du var død eller udvandret, eller gift og bosat i Sverige. Men nu hører vi ["vi" indsat over linjen] fra Besse at det er ingen Ting blevet til Jeg fik en Hilsen fra Familien i Sverige og troede at det var fra ham den skoldede, men Gudrun regnede straks ud at det var fra en anden for der stod Hilsen fra hans Hustru. Jeg gættede saa paa min ny Svigersøn ["Svigersøn" overstreget], eller Svigerdatters Broder ["eller Svigerdatter" indsat over linjen. "Broder" indsat lodret i højre margen], som det jo saa ganske rigtig heller ikke var.
Det er rigtig nok at jeg arbejder jævnt flittig. Siden vi saas sidst har jeg faaet gjort ca 30 Billeder. De første var tænkt som Forarbejder til et større Efteraarslandskab, men de er mere og mere gledet ud til at blive "grimme Ællingbilleder" og som saadanne har jeg i Sinde at fortsætte med dem til vi naar Juni næste Aar.
Foreløbig er de nærmest bygget over Mottoet: "Der var saa dejligt ude paa Landet. Det var Sommer, Kornet stod gult, Havren grøn Høet var rejst i Stakke .... o.s.v.
Du lever uden for Lands Lov og Ret det gør jeg selv ogsaa, men Bladene ser jeg. Jeg fik en meget interessant [et overstreget bogstav] Eksemplar af "Samleren" hvor Laurin gennemgik min Produktion og udnævnte mig til "the grand Oldman" inom dansk måleri" Han er vist i Lag med at lave noget om Moderbilledet fra Odense Museum. Jeg fik nemlig et Fotografi fra Svend Rindholt aaf [(det ene "a" i ordet overstreget] det, med Anmodning om at skrive noget om dets Tilblivelse og sende til L.
Hvor længe jeg i øvrigt holder ved jeg ikke, men jeg maler 5 á 6 Timer hver Dag i to Omgange, Formiddag og sen Eftermiddag, Resten af Dagen sover jeg til Middag og skider Verden et Stykke. Jeg kan hilse fra Gudrun og Trylle, han har faaet et Stipendium som skal anvendes til en Londontur og de begge skal over og høre Thomas dirigere Trylle Kvintet. Hilsen fra os alle
Far.

Omtalte genstande

Fritz Syberg har malet forarbejder til et efterårslandskab. De udviklede sig til at blive Den Grimme Ælling-billeder.

Fakta

PDF
Brev

Da

Datoen er skrevet øverst s. 1

Brevet er adresseret til Tamp. Eftersom det er underskrevet "Far", og brevet tydeligvis er skrevet af Fritz Syberg, må Tamp være et af hans børn. Efter indholdet at dømme, er Tamp Ernst Syberg.
Det er uklart, hvem familien i Sverige var - måske havde Ernst Syberg en tid en svensk kæreste. "ham den skoldede" kendes heller ikke.
Det vides ikke, hvem Thomas var.
Om Laurins anmeldelse af Fritz Sybergs udstilling se Erland Porsmose: Fritz Syberg, kunsten, naturen, kærligheden s. 340 og note 587.

Pilegården Kerteminde

Gårdens og byens navn er skrevet øverst s. 1

Kerteminde Egns- og Byhistoriske Arkiv, 1991/63 Ps 52

Nej