Menu

Fynboerne

27. aug. 1925

27 Aug.
Stille Graavejr.
Det klarer op fra Ø.
Scheel kommer ud for at hente Provstindens Pels. Vi venter paa Kaffe, vi har ladet vor Kaffemølle tilbage i Egedesminde og Møller har haft Kaffen med i Land i Gaar for at faa den malet hos Besty[re]rens, der har lovet at den skulde blive sendt ud Kl. 8. Scheel faar lidt Kaffe hos Fru Niuvertok og kommer ud med. Imens har vi nydt en Citronvand og et Æble af dem Damerne har efterladt.
Gaar i Land med Finn der har været ude at tømme en Skuffe. Ravn
Snespurve.
•58• Jeg gaar op ved Kirken hvor jeg kan se over hele Diskobugten med sine Mængder af svømmende Isbjærge, i Ø Landet mod Jakobshavn i en let blaa Tone og i S. Kronprinsens og Hunde Ejland og Manertok lidt blaa Himmel og hvide Skyer i Øst. Der trækker lave Skyer op fra NØ og dækker Fjældtoppene her.
[Tegning]
•59• Det tordner af og til fjernt fra Bugten naar et Isbjærg gaar i Stykker.
Ingeniør Bretting kommer forbi, ”Ved de ikke paa Fyn at Døden kan gaa bag ind” siger han fordi jeg sidder paa Klippen og tegner. Han inviterer mig med ned at se Radiostationen.  Jeg kommer for sent til Frokost skønt jeg forsager Ingeniør Galsters Cocktail, de har begyndt at spise da jeg kommer. Maler Fugle hos Porsilds.
Ravn og Malemuk.
Middag.
Brunkaal og Stribeflæsk (røget)
Brødkage Bajer
Kaffe
Med Schiøler op til Niuvertoken
Sherry Portvin.
Bal hos Galster og
•60• Christiansen . Kaffe, Cognac Whisky Soda. Æblekage
Det holder op Kl. godt 12 og Møller og jeg gaar om Bord. Lidt efter at vi har lagt os hyler Grønlænderne Umiarsuit! og vi hører en Motor noget efter hører vi Ankeret gaa og Møller kiger op. Det er Søkongen  Kapt. Petersen kaldet Kap York Peter.  Jagtbygget, slettoppet Motorskonnert med Udkigstønde i Fortoppen, hvid, malet med grøn Bund.
•61•

  1. Ingeniør Aage Bretting, som ekspeditionsdeltagerne havde siddet til bords med på udrejsen fra København (se side 88), var i Godhavn/Qeqertarsuaq som tilsynsførende ved færdiggørelsen af radiostationen, der skulle indvies 6. september i nærværelse af indenrigsminister Christen Nielsen Hauge og direktør for Grønlands Styrelse Jens Daugaard-Jensen. På dagen benyttede Bretting den nye forbindelse og telegraferede til Grønlands Styrelse: ”Godhavn Radio i dag overtaget til Drift – tredie Rate kan udbetales – Bretting”.

  2. Ifølge Meddelelser om Grønland 1926, s. 160, var en Chr. Christiansen tiltrådt som forretningsfører i Godhavn/Qeqertarsuaq i 1921.

  3. Søkongen blev bygget i 1920 på Nakskov Skibsværft for Den Kongelige Grønlandske Handel.

  4. Da skibet Søkongen ankom til Godhavn/Qeqertarsuaq, var det med Peder Marcus Pedersen som kaptajn. Pedersen havde tidligere sejlet for Peter Freuchen, og en tid besejlede han Thule i en lille båd, der hed Kap York. Peter Freuchen oplyser i sin bog I al frimodighed, at det var derfor, Pedersen fik kælenavnene kaptajn York Pedersen og Kap York Peter. Kaptajnen optræder også i Kurt L. Frederiksen: Kongen af Thule. En biografi om Knud Rasmussen. Gyldendal, 2016.

Fakta

PDF
27. aug. 1925
Dagbog, 1925, 8, side 29 recto - 30 verso + 68 verso

Det Kongelige Bibliotek

Johannes Larsen