Menu

Fynboerne

1956-11-08

Afsender

Johannes Larsen

Modtager

Johan Larsen

Dokumentindhold

Johannes Larsen har sammen med Collin Nielsen og dennes chauffør været på Odense Rådhus og Fyrkat. Han beskriver området med stolpehuller og cementmarkeringer. Svend Søndergaard fortalte om Aggersborg med tilhørende grave. I Aalborg indlogerede Larsen og co. sig på hotel og fik middag. Næste dag kørte de til Lindholm Høje, som Larsen beskriver i brevet. Så var på Vitskøl Kloster, og de så korset på stedet, hvor Kaj Munk blev skudt.
Dagen før brevskrivningen var der TV-folk på besøg hos Larsen.
Johannes Larsen kommer og hører Johan/Lysses foredrag.

Transskription

Kjerteminde 8 November 1956

Kære Lysse

Tak for Brevet som kom i Dag samtidig med et fra Peter. Jeg telegraferer ikke til Jens og Tove, men jeg sender dem en Akvarel fra Båxhult med Lykønskning. I Mandags blev jeg hentet af Collin Nielsen og Nationalmuseets Chauffør [navnet ulæseligt] der) x kørte mig til Fyrkat efter et Ophold i Odense hvor vi saa Raadhuset. Da vi kom gennem Hobro kom vi ind paa en ensporet Markvej med Morænebakker paa venstre Side og en Eng paa Højre og kom saa til en gl. Vandmølle hvor ham der graver ud bor. Selve Voldstedet der ligger paa et Terræn der skraaner ned mod Engen ligner Trelleborg men skal være noget mindre. Det har 4 Porte og Gader fra Port til Port. Gaderne har 3 Rækker Stolpehuller. Husene der er af samme Form som Trelleborgs har kun en Række Stolpehuller, der er af 3 forskellige Forme, runde rektangulære, ca en M. lange og en hel Del vist de fleste var flækkede [tegning]. Der var i Modsætning til Trelleborg fundet en hel Del Træstolper og Palisader. Det hele var vist afdækket men kun den ene Karre gjort færdig med Cement i Hullerne der ragede et Stykke op over Jordsmonet. Manden, han hedder Søndergaard har staaet for Udgravningen af Aggersborg og Nonnebakken, sidstnævnte troede jeg bare var en lille Ting men det skal have været et mægtigt Anlæg, og saa kom vi jo til Knud den hellige i Gaar. Jeg spurgte
) x Jensen
II
Ham om Aggersborg mest lignede Trelleborg eller Fyrkat og han sagde at det lignede Fyrkat mest, men var jo meget større, baade var Husene større og mange flere. Ligesom ved Trelleborg var der her udenfor Voldene en Gravplads og der var gravet en Masse Grave ud, men ikke fundet andet af Skeletter end noget Tandemalie derimod Nagler af Kister og noget Gravgods Smykker og Knive en af Gravene en Kvindegrav var meget større end de andre og hun var begravet i en Vognfading. Det var væmmelig koldt og vi kørte saa hen til Huset hvor vi fik Smørrebrød og Kaffe og Kager og Wienerbrød og kørte saa til Aalborg hvor vi tog ind paa Centralhotellet da der ikke var Plads paa Fønix, hvor vi havde bestilt Værelser. Vi gik saa over paa Phønix hvor jeg gav Østers og Pale Ale, d.v.s. Jensen fik ferske Laks da han ikke kunde lide Østers. Ved Kaffen havde Værten faaet Øje paa mig og hentede Fru Ulla, og vi maatte saa love at komme og drikke Kaffe hos dem næste Formiddag naar vi kom til bage fra Lindholm. Tirsdag i Modsætning til i Gaar da vi havde Sol hele Dagen var det nu Smaaregn da vi kørte op til Lindholm Høje, hvor vi blev vist om af ham der stod for Udgravningen. Der er godt 2 Td Land med over 700 stensatte Grave der ligger paa det højeste Punkt i Landskabet med Udsigt over Nørre Sundby og Aalborg og Limfjorden til begge Sider. De fleste Grave er Skibssætninger men der er ogsaa nogle der er runde og enkelte
III
trekantede [tegning] Nedenfor Gravpladsen er der en Del Hustomter, en af samme Type som Husene i Fyrkat, en Del mindre Huse og en stor 4 længet Gaard med rektangulære Huse. Langs med disse er en Vej med Hjulspor og paa den anden Side denne var de ved at afdække nogle Agre der saa saadan ud [tegning]. Hvor Vejen svingede kunde det ses at Vognene havde været 2 hjulede. Sine Steder havde der været indtil 4 Meter Flyvesand at fjerne, de havde en Række Tipvogne med Lokomotiv til at køre Sandet væk. Vi kørte saa tilbage til Aalborg og fik Kaffe og Smørkage og Cigarer hos Værtsfolkene og fortsatte saa langs Limfjorden til Bjørnsholm hvor vi var ventet og fik Middagsmad hos Forstanderen og besaa Ruinerne af Vitskøl Kloster. Derfra kørte vi S paa over Viborg og ved Paarup kørte vi et Stykke hen ad Silkeborgvejen og saa den Sten der var sat paa Stedet hvor Kai Munk blev skudt. Det var et raat tilhugget Granitkors af Type som Bækmarkskorset (se dette), som jeg i sin Tid havde foreslaaet en Præst der havde skrevet noget i Jyllandsposten. Saa vendte vi og kørte til bage til Vejlevejen og spiste til Aften ved Broen og var her hjemme ved 8 Tiden. De 2 andre fortsatte til København
IV
I Gaar Morges holdt der 5-6 Biler her udenfor med Folk fra Fjernsynet der gik i Gang med at fylde Huset og Værkstedet med Projektører og Mikrofoner. Ole Winding var kommen med Maleren Saaby, han W. skulde snakke med mig mens de farvefilmede først her i Stuen og efter en lille Frokost i Værkstedet og til sidst udenfor. Kl. 3-4 rejste de. Saa I kan se det har været 3 indholdsrige Dage.
P.S. Søndergaard fortalte at der i Husvæggene var fundet af lerklinede Raftevægge
P.P.S.
Hermed Krydsduetten.

Mange kærlige Hilsner
JL.

Naturligvis kommer jeg ind og hører Dig holde Foredrag.

Fakta

PDF
Brev

Da

Datoen er skrevet øverst s. 1

Johannes Larsens barnebarn, Jens, var netop blevet gift, da brevet blev skrevet.
Fyrkat er en cirkelborg fra vikingetiden, af samme type som de fem andre borge og beliggende i Himmerland – i det nordlige Jylland nær Hobro. Vikingeborgen Trelleborg ligger ved Slagelse. Aggersborg er Danmarks største vikingeborg. Aggersborg ligger i Han Herred, ved Aggersund på nordsiden af Limfjorden. Nonnebakken ligger centralt i Odense og rummede i vikingetiden en kæmpemæssig, cirkelrund borg med en ydre diameter på 180 m (Wikipedia juni 2022).
Lindholm Høj er en gravplads fra yngre jernalder og vikingetiden. Den ligger nær Nørresundby.
Bækmarks Korset af granit markerer det sted, hvor digterpræsten Kaj Munk blev skudt i 1944, er udført af Jens Peter Junggreen Have og er inspireret af et stenkors fra middelalderen, som står ved Bækmarksbro i Vestjylland. (Wikipedia juni 2022).
Johan/Lysse Larsen skulle holde foredrag om rekonstruktion af langhuset i Trelleborg for Oldskriftselskabet. Dette er omtalt i andre breve fra perioden.

Kerteminde

Bynavnet er skrevet øverst s. 1

Brevet er i privateje, A

Nej

Brevet er i privateje, A