Menu

Fynboerne

1913-10-07

Afsender

Johannes Larsen

Modtager

Alhed Larsen

Dokumentindhold

Grosserer Ejersen og frue har bestilt et billede med gæs.
Der har været byrådsmøder om det nye hus, og Larsen har deltaget sammen med (Sophus) Meyer. Nogle økonomiske mellemværender blev diskuteret.
Fyrmesteren fra Sprogø har været på besøg.
Larsen er begyndt på et stort billede af Lysse.
Der er kommet tegninger og regnskab fra Calle (arkitekt Carl Petersen).

Transskription

Kjerteminde 7/10 1913.

Kæreste Alhed!
Jeg synes det er forfærdeligt længe siden Du rejste. I Søndags efter Middag kom den Gross. Ejersen med Frue, Du ved ham der købte Skeænderne, han vilde gerne have et Billede med Gæs som det lille jeg havde paa den fri Udstilling, jeg lovede at sende ham et ved Lejlighed og fik hans Adr. De saa paa vores Billeder Huset og Haven. I Gaar var her 4 Byraadsmøder i Anledning af det nye Hus. De vilde have det rykket 1 ½ Al. tilbage fra Gaden saa der kunde blive Fortov. Jeg var kaldt der ned om Frmdg. og fik saa Besked om at møde til det sidste Byraadsmøde Kl. 2 sammen med Meyer der skulde møde med et Regnskab over hvad der var gaaet tabt i Arbejdsløn og Materialer og jeg skulde forlange hvad jeg vilde have. De truede med at expropriere. Meyer og jeg mødte saa i Byraadssalen, M Regning var paa 150 Kr. og jeg forlangte 500 Kr. bl.a. ogsaa for Guldregnen og Pæretræet, saa blev vi smidt ud til de havde taget Standpunkt. Da vi kom ind igjen havde de frafaldet Expropriation og var lurvede nok til at byde 400 i Alt. Jeg udbad mig Betænkning Til om Aft. og gik saa ind paa det. Resultatet er dog at Huset bliver 250 kr. billigere og saa faar vi Fortov i Stedet for en Rendesten lige op ad Huset. Fyrmesteren fra Sprogø havde meldt sig til at komme med 2 Toget og jeg fik saa Christian til at hente dem mens jeg var i Byraadet. De blev til Kl. 9 og din Moder og Christian spiste til Aften og var her til de rejste, jeg tror det var meget vellykket med det havde jo nok været bedre om Du havde været hjemme. I Dag har Christine og jeg spist Haresteg hos Gross. Faster Thrine Er hjemme nu og der fik de stegte røgede Sild og stuvede Kartofler. Jeg har i Dag begyndt at male paa det store Billede med Lysse. Sig til Schou at jeg er ked af at jeg ikke har faaet svaret ham, men det har du vel gjort. Jeg har talt i Telefon med Peter og meddelt ham om Klejs. Her har været saa meget at det bogstaveligt talt ikke har været mig muligt at faa skrevet et Ord før. Vi er bedt til Middag paa trykt Kort til Overrettens d. 16. Jeg sidder ved Kaffen hos Gross. Kl. 2 kommer Landinspektøren og maaler de 1 ½ Al fra. Jeg er meget nysgerrig efter at vide naar Du kommer, bare det er snart. Hils Schou og Marie. Jeg syntes der var en hel Del mere, men kan ikke huske det i Øjeblikket. Tegninger og Regnskab fra Calle er kommet. Mange Hilsner og Kys Din JL

Omtalte genstande

Johannes Larsens maleri af skeænder, som grosserer Ejersen har købt. Samme Ejersen bestilte nu et maleri med gæs.
Johannes Larsens malerier af guldregnen og pæretræet er nævnt. Larsen er begyndt at male et stort billede "med Lysse" (sønnen).

Fakta

PDF
Brev

Da

Dateringen fremgår af brevet

"Det nye hus" kan være et nyt hus til mølleren, som arbejdede ved Svanemøllen ved Alhed og Johannes Larsens villa. Arkitekt Carl Petersen (Calle) tegnede huset.
Laura Warberg, Alhed Larsens mor, flyttede fra København til Kerteminde i 1913 eller 1914, hvor Johannes Larsen havde fået bygget et hus til hende i Strandgade. Muligvis er det dette hus, Larsen skriver om.
Det er uvist, hvilken Christian det var, der hentede fyrmesteren ved toget.

Kerteminde
  • Sprogø

Det Kongelige Bibliotek

Indleveret til det Kongelige Bibliotek af Larsen-familien