Menu

Fynboerne

1899-05-11

Afsender

Johannes Larsen

Modtager

Alhed Larsen

Dokumentindhold

Johannes Larsen maler på Morgenbilledet. Solen forsvandt, da han skulle male på pæretræet, og kodriverne var visne, så han måtte plukke nye til billedet af buketten. Larsen maler også på et motiv fra gaden, men et stort kastanietræ, der optræder midt i billedet, er blevet fældet.
Johannes Larsen vil være "slave af pæretræet", så længe det blomstrer.
Han har fået 200 kr. i betaling for akvareller fra en overretssagfører Karl Meyer.

Transskription

Kjerteminde 11. Maj 1899.

Kæreste Alhed!
Maa jeg allerførst takke Dig for Dine Breve i Gaar og i Dag, jeg skrev jo ikke i Gaar i Anledning af at det er Helligdag i Dag. Jeg fik arbejdet ganske godt i Gaar nemlig paa de tre Billeder, om Aftenen var vi til Gilde hos Grossereren med 2 varme Retter og koldt Bord og Rødvin og Madeira og bag efter fik de andre Kaffe og jeg Toddy, i Morges fik jeg malet en hel Masse paa Morgenbilledet derimod snød Solen mig akkurat de 3 Timer jeg skulde male paa Pæretræet og Kodriverne var visne saa jeg maatte have en ny Buket i og de skal først staa og rette sig til i Morgen inden jeg kan begynde og saa maa jeg male det hele om den Del af Buketten som jeg har malet færdig er nemlig kønnere paa den ny Buket. I Eftermiddag har jeg været med ude at vande Kør og flytte dem hen i en anden Mark og i Aften har jeg ogsaa været med ude at flytte og er en Del træt nu. Jeg har længe syntes at det Motiv ned paa Gaden saa saa underligt bart ud i Aar men jeg har troet at det var fordi Træerne endnu ikke vare rigtig udsprungne, men saa opdager jeg i Dag til min store Ærgrelse at der er fældet et meget smukt Kastanietræ lige midt i Billedet, det mest fremragende Træ i hele Motivet. I Gaar sprang Skoven ud her, og i Dag har jeg set de første Bysvaler og de første Terner, saa nu maa vi vel faa Sommer, det har været dejligt Vejr i dag og i Gaar. Pæretræet er nu halvt udsprunget, det bliver dejligt, men alligevel er jeg somme Tider ved at blive gal paa det naar jeg tænker paa at nu er jeg Slave af det saalænge det staar i Blomst eller ogsaa maa Billedet udsættes i 2 Aar og det maa det maaske nok alligevel hvis Vejret ikke bliver meget naadigt, det er ogsaa lige haardt nok at skulde være lige oplagt paa samme korte Tid hver Dag. Jeg har det ogsaa lige haardt nok i disse Dage med 4 Billeder, men jeg naar ogsaa sjældent at komme i Lav med mere end de 3 af Gangen, det med Kodriverne driller mig næsten mest fordi jeg maa sidde inde i det dejlige Vejr, det er vist nok fordi jeg ikke har faaet bestilt noget i Eftermiddag at jeg sidder og bliver saa gal paa mine Billeder. Det er sandt jeg glemmer nok noget af det vigtigste, i Gaar da jeg sad her og malede blev jeg overrasket af Postbudet som kom med et Pengebrev fra Overretssagfører Karl Meyer, som indeholdt 200 Kr for 2 Aquareller, som han havde købt hos Plesner, saa det lader jo til at gaa helt godt med dem, det nu 5 til 100 Kr. og Aakanderne, saa meget kunde jeg maaske ikke have faaet for alle Aquarellerne paa Auktion. Nu kan jeg ikke skrive mere for de sidder her og snakker i Munden paa hinanden og det er mørkt. Godnat mange Hilsner Din
Johannes Larsen.

Omtalte genstande

Johannes Larsens maleri af et pæretræ, et billede af en buket kodriver.
"Morgenbilledet" kan være Sommer, solskin og blæst.
Gadebilledet

Fakta

PDF
Brev

Da

Dateringen fremgår af brevet

Alhed Larsen er hos forældrene på Erikshaab, fordi hun skal føde.
Karl Meyer har købt akvareller hos Plesner: Johannes Larsen betalte arkitekt Plesner for tegninger til villaen på Møllebakken i Kerteminde med akvareller. Det er muligvis derfor, at Meyer har kunnet købe akvareller hos Plesner.
"saa meget kunde jeg maaske ikke have faaet for alle Aquarellerne paa Auktion": Der har tidligere været tale om at holde auktion over Larsens billeder hos Winkel & Magnussen.
Billedet af åkandebuketten: Johannes Larsen har fortalt billedets nuværende ejers morfar, at Alheds brudebuket bestod af åkander, og at han efter brylluppet malede et billede af buketten.

Kerteminde

Det Kongelige Bibliotek

Nej

Indleveret til Det Kongelige Bibliotek af Larsen-familien