Menu

Fynboerne

1899-01-14

Afsender

Johannes Larsen

Modtager

Alhed Larsen

Dokumentindhold

Johannes Larsen bor hos Oppermann i København. Han har væltet et blækhus ud over det hele i lejligheden.
Aftenen før spiste han hos Peter Hansen, som mente, at han kunne få arbejde på malersalen på Det kongelige Teater. Der er også forhandlinger om arbejde for Joakim Skovgaard.
Larsen har besøgt Ludvig Brandstrup, som prøver at få sin statue udstillet.

Transskription

[noget af papiret mangler]4 Januar 1899.

Min egen kæreste Ven.
Tak for Dit Brev i Dag det glædede mig meget at høre at det gaar saa godt med Eastmann. Oppermann er i Theatret saa jeg er alene hjemme i Aften og sidder hyggeligt i Oppermanns Stue og skriver. Pigen har lige været her med min Aftensmad med B[udenfor kopi] og naar jeg er færdig med at skrive skal jeg op og vas[ke mig] jeg har nemlig la[vet en] Del Svineri paa [noget af papiret mangler]lænder og paa Bordet her, der staar ne[lig en] voldsom fin Indretning af Sølv [tegning] som jeg troede var en Pennevisker og vendte op og ned paa for at se hvordan den saa ud i Bunden og saa var det et Blækhus som Blækket løb ud af. I Aftes var jeg til Middags hos Peters vi fik nogle forfærdelig store Østers, det var næsten umuligt at have en hel i Munden paa en Gang, dernæst en kraftig Suppe med Boller og Kastanger og saa Steg og Appelsinskiver, Rødvin, Kaffer, Whisky[noget af papiret mangler]vand, jeg blev de[noget af papiret mangler]s lille saa ud til at [være st]ørre en vores. Vi kan maaske faa deres Lejlighed hvis vi vil. Peter mente nok jeg kunde faa noget at bestille paa Theatret jeg fik Brev fra Skovgaard i Morges og talte med ham paa Kunstindustrimuseet, hvis jeg ikke kan faa Arbejde hos Thorolf vil han sætte os i Gang strax men han gør det nødigt kan jeg mærke jeg skal til Find i Morgen tidlig og vi skal træffe Skovgaard i [noget af papiret mangler] Jeg har været hos Brand[strups i] Eftermiddag og skal hilse fra dem. Han [noget af papiret mangler]ke udstille sin Statue paa Komiteen derovre, han har faaet Arkitekten til at lave en Tegning til sit Hus jeg saa den, den ser helt godt ud, men der var nok et eller andet han vilde have ændret, Monse er voxet og klippet. Jeg har skrevet hjem og naar jeg nu har skrevet dette og spist skal jeg have tændt mig en Pibe og sidde velbehagelig og læse i en ny Bog som hedder ”Bidrag til Nydelsens Fysiologi [noget af papiret mangler]
[Resten af brevet mangler]

Omtalte genstande

Ludvig Brandstrups statue. Der er formodentlig tale om rytterstatuen af Chr. IX, som blev færdig i 1899

Fakta

PDF
Brev

Da

Noget af papiret mangler ved datoen. Det er fra 14. januar 1899. Johannes Larsen bor hos Oppermann i København. 24. januar var han flyttet derfra. Han skrev desuden 25. januar til Alhed, at han ikke fik skrevet til hende dagen i forvejen.

Peter Hansen arbejdedede som teatermaler på det Kongelige Teater. Thorolf Paludan-Müller Pedersen var også ansat som teatermaler.
Johannes Larsen skulle fungere som assistent for Joakim Skovgaard i dennes arbejde med freskomalerier til Viborg Domkirke.
Det er uvist, hvem/hvad Monse er.

København

Det Kongelige Bibliotek

Indleveret til Det Kongelige Bibliotek af Larsen-familien