Menu

Fynboerne

1914-01-04

Afsender

Johannes Jensen

Modtager

Fritz Syberg

Dokumentindhold

Johannes V. Jensen har rejselyst igen. Han har spurgt Johannes Larsen, om han vil med på en rejse i 3-4 måneder over Amerika til Japan og Sibirien, men han vil ikke med. Nu forsøger Johannes V. at lokke Fritz Syberg med, blandt andet ved at udpensle alt det, de skal se og hvilke motiver, han kunne male.

Transskription

4 Jan 14

Kære Ven!

Det klør under Vingerne igen; jeg skrev til Johannes Larsen og spurgte ham om han vilde rejse med mig i 3-4 Maaneder over Amerika til Japan og Sibirien, vor gamle Plan, men han bygger Huse og kunde heller ikke denne Gang. Nu har jeg begrænset Ruten saaledes at jeg i to Maaneder af tre tager til England, London og Fabriksdistrikterne, og derfra til New. York, over med engelsk Skib paa 1ste Kahyt, hjem med tysk paa Mellemdæk - vil du med? Vi rejser økonomisk, gør ikke store Folk vor Opvartning men ser Luften og Gaden, det er ukendte Ting altsammen for dig. Vi rejser først i Februar, naar du har Udstillingen fra Haanden, siden passer den jo sig selv, og er hjemme igen først eller sidst i April. Du vilde gøre mig en meget stor Glæde ved at tage med, det staar allerede for mig som om det slet ikke kan være anderledes. Du behøver kun at gøre fire Akvareller undervejs for at tjene Rejsen, og hvilke Akvareller! London, Birminghams Skorstene, det Helvedes New York i Jævndøgnssolskin, og saa en til som overlades din Inspiration. Jeg selv skriver fire Korrespondancer for mit Syndikat. Vi kan gøre Turen som Herrer for 2000 Kr hver. Har du set Hvalen nogensinde naar den runder sin Ryg op af Atlanterhavet og runder sig ned igen efter at have plantet en Taagebusk i Søen af sin Aande? Hvad kan jeg friste dig med. Liverpool, hvor vi skal have Baad, en af de største Turbinebaade vi kan finde til New York - det er en Verden du ikke kender, du Latiner. Du maa komme med og se Gammelengland og New York. De to mørke Regnmaaneder rejser vi op og kommer saa hjem til Paaskesol og grønne Knopper i Danmark - kan du staa for det? Hvis du ikke vil med maa jeg til det igen alene.

Glædeligt Nytaar

Hils Anna mange Gange
Din hengivne
Johannes V.

Fakta

PDF
Brev

Datoen fremgår af brevet.

Johannes Larsen

Faaborg Museum, Fritz og Anna Sybergs arkiv, breve fra Else og Johannes V. Jensen til Anna og Fritz Syberg i tiden 6/2 1910 til 9/10 1914