Menu

Fynboerne

1935-04-03

Afsender

Fritz Syberg

Modtager

Johannes Jensen

Dokumentindhold

Fritz Syberg har læst Jensens kronik. Spengler skrev, at mennesket er Jordens største rovdyr samt at, hvis vi skal klare den økonomiske krise, må arbejderne gøres til kulier. Pascal mente, at man kan gøre det mest nederdrægtige, når man selv tror på, at det er en god handling.
Syberg kan ikke se, at Jensen skulle være uenig med Spengler. Han vil holde op med at skrive breve om de emner, som de sidste år har optaget ham.
Alle børnene undtagen Rabbe/Anna Louise kommer hjem i påsken.

Transskription

Pilegaarden Kjerteminde
3-4-35

Kære Ven.
Jeg har læst Din anden Kronik og gratulerer Dig til at Du endnu interesserer Dig for Verden og Menneskene. Blandt meget andet er ogsaa Historien om Mordet paa Lindberghs Barn gaaet mig paa Nerverne. Nietzsche har Ret og Spengler med. Mennesket er Jordens største Rovdyr x). [Nederst på siden under en linje er skrevet:] x) Forresten gør jeg Rovdyrene min Undskyldning [tilføjelse slut] Og de to Herrer faar Ret i mere. De ”Sandheder” de udtaler, saa de [”de” overstreget og ”man” indsat over linjen] man nærmest faar Id [”Id” overstreget] Indtrykket af et ”Program” er for de 90 % Vedkommende Erkendelse og intet andet. Der findes enkelte Mennesker som ikke kan lyve for sig selv. Spengler siger at den eneste Maade at klare den økonomiske Misere i Vesten paa er at gøre Arbejderne til Kulier. Sligt kan tænkes – naar man er Tysker og gøres – naar man er Englænder. Om menneskelig Skurkagtighed er nedrigst [”er nedrigst” indsat over linjen] naar man ser den selv, eller naar man lukker Øjet i for den, er et Spørgsmaal om Smag. Pascal siger et Sted at ingensinde gør man det nederdrægtige med en saadan Virkning og Ubekymrethed som naar man gør det i Overbevisningen om at det er det udmærkede man gør. Men … dog jeg vil ikke gaa videre.
Din Kronik synes jeg var ganske udmærket og jeg læste den med stor Glæde, kun kan jeg ikke et eneste Sted opfatte at Du paa noget Punkt er uenig med Spengler (ligesaa lidt som jeg kan se at Spengler er uenig med Darwin) men det kan jo være min Fejl. Derimod kan jeg se at jeg maa gøre Dig en Undskyldning for mine Breve, og det gør jeg herved, da jeg tillige har i Sinde at høre op med dem for det første. Jeg vil ikke tænke mere paa de Emner som i de senere Aar har beskæftiget mig saa stærkt. Der er ingen Glæde ved at konstatere at man er uenig eller [i] hvert Fald staar uforstaaende over for næsten alle sine Medmennesker.
Iøvrigt har jeg det ug. Paasken staar for Døren alle Ungerne kommer hjem undtagen Rabbe som vist faar en Norgestur ud af det Hils Else og Familien iøvrigt mange Gange.
Din hengivne
Fritz Syberg.

Fakta

PDF
Brev

Da

Datoen optræder i brevet

Det vides ikke, hvilken kronik Fritz Syberg refererer til.

Pilegården Kerteminde

Det Kongelige Bibliotek, Johannes V. Jensens Arkiv

Nej