Menu

Fynboerne

16. jul. 1925

16 Juli
Stille klart Solskin
Einar Michelsens  Skib ligger i Havnen. 3 mastet slettoppet Skonnert.  Kaffe hos Bestyrerens. Hilser paa Einar Mikkelsen. Sonja kommer ind med en Hval til.
Maler Fugle.
Middag Frikadeller af Søpappegøjer og Kirsebærsuppe
Maler Fugle.
Dr. Holbæk  kommer hjem med 4 Mellemkjover (Isungarijusuit)  3 omtr udfarvede  Fugle og en gl med lange drejede Halefjer. Det blæser op fra S.V. og hen paa Eftmdg begynder det at regne. Sonja kommer i Løbet af Dagen 2 Gange ind med en Hval hver Gang
Regn
•56• Aftensmad.
Ederfuglebøffer med Kartofler koldt Bord, som i Gaar (røget Alkebryst).
Magister Hagerup  der sejler rundt med Einar Mikkelsen er her til Aften. Stadig Regn Da M. og jeg gaar om Bord har der dannet sig et lille Vandfald paa Klippen overfor, med en Straale lidt tykkere end fra en alm Vandhane.
Styrtregn om Natten
•57•

  1. Ejnar Mikkelsen (1880-1971), se side 49, note 21.

  2. Slettopperskonnert: Betegnelsen ”slettopper” eller ”slett-topper” kommer muligvis af, at højden på alle master fra de mindste til den største er den samme.

  3. Dr. Poul Holbeck (f. 1895) var distriktslæge i Sukkertoppen/Maniitsoq. Hans kone, Estrid Holbeck, var også læge, og parret havde en søn, Kristian, som en tid bistod ekspeditionsdeltagerne som kendtmand.

  4. Isungarijusuit (Isunngarsuaq) = Stercorarius pomarinus: mellemkjove.

  5. Udfarvede fugle bærer deres endelige fjerdragt, se side 136, note 7.

  6. Olaf Asmussen Hagerup (1889-1961) var botaniker og inspektør ved Botanisk Museum i København. Han foretog en del botaniske rejser, blandt andet i Scoresbysund/Ittoqqortoormiit og Vestgrønland i 1925. I juli 1925 var Hagerup således om bord på Ejnar Mikkelsens skonnert, Agnes, kommet til Sukkertoppen/Maniitsoq, hvor han boede hos dr. Holbeck. Han kom med om bord på Holbecks skib, da denne sejlede mod Holsteinsborg/Sisimiut, hvor han skulle tilse patienter. Hagerup ønskede på turen at studere igler i Søndre Strømfjord/Kangerlussuaq.

Fakta

PDF
16. jul. 1925
Dagbog, 1925, 3, side 28 recto - 28 verso

Det Kongelige Bibliotek

Johannes Larsen