Menu

Fynboerne

1944-12-15

Afsender

Johannes Larsen

Modtager

Christa Knuth

Dokumentindhold

Eric Bøttern er død af en blodprop. Den unge enke sidder tilbage med en stor forretning og to børn. Larsen har været til bisættelse og sørgekomsammen.
Samme nat hørte Johannes Larsen eksplosioner. Fiskebilerne og kvaserne i havnen er blevet bombet.
Larsen skal til en sammenkomst med Fiilsø-jægerne. Det tyske hovedkvarter har givet ham afslag på at beholde sine skydevåben.

Transskription

[Håndskrevet på kuvertens forside:]
Fru Lensgrevinde
Chr. Knuth
Knuthenborg
Bandholm.

[I brevet:]
Kjerteminde 15 Dec. 1944.

Kære Grevinde!
Det var en Skandale at jeg glemte d. 14. Men jeg har nu slet ikke tænkt paa Datoer i den sidste Tid. Vor Nabo den unge Købmand Bøttern døde forleden. Vi anede ikke at han var syg, jeg havde talt med ham et Par Dage før. Han havde haft ondt i Armen et Par Dage, blev kørt til Odense Sygehus om Aftnen Kl. 10 og Kl. 2 var han død af en Blodprop. Nu sidder hans Enke alene med 2 Børn og en stor Forretning uden andre Paarørende end en Søster til Manden der kom over fra Kjøbenhavn. Vi var til Bisættelse i Odense i Gaar, i Bil i saa tæt Taage at vi ikke kunde se længere end til Enden af Køleren og var flere Gange ved at ramle sammen med modgaaende Lastbiler. Da Du ringede op sad jeg i Sørgehuset efter Middagen med Vin og Taler og Taarer, ved Kaffen og der blev snakket saa jeg ikke kunde høre ret meget af hvad Du sagde, og jeg kunde jo heller ikke godt sige noget. Da vi ved Tolvtiden var hjemme og i Seng, begyndte Bomberne at brage, jeg hørte 5 inden jeg faldt i Søvn, der var 8 i alt. Og til Morgen hører vi at alle Fiskebilerne er sprængt, og Kvaserne i Havnen sænket. Der strandede ogsaa i Aftes en Galease syd for Havnen. Jeg skal til en Sammenkomst med Fiilsø Jægerne i Kværndrup og rejser Kl. 10,35 og kommer hjem i Morgen. I Gaar fik jeg et Brev ufrankeret med 40 Øre Strafporto. Det var fra det tyske Hovedkvarter og meddelte at min Ansøgning om at beholde mine Skydevaaben ikke kunde bevilges og at de skulde afleveres straks. Det gaar godt med Hunden og bliver mere og mere glad ved den. Nu faar Du ikke mere da jeg maa skrive et Par Ord til Lysse, vi har glemt at faa Julebrev af Sted i rette Tid, saa det naar ikke der op inden Jul. Mange Hilsner
Din hengivne

Johannes Larsen.

[Skrevet på hovedet øverst side 2:]
P.S. under alt dette har vi vadet rundt i Kalk og Papir mellem Smede Elektrikere Tømrere og Murere, men nu har vi faaet Varme i Rørene og kan se Ende paa det. JL.

Fakta

PDF
Brev

Da

Datoen er skrevet øverst s. 1

Skibet Karla Jørgensen af Kerteminde, bygget 1929 af eg sank 15. dec. 1944 i Kerteminde Havn efter eksplosion. Der blev afholdt søforklaring i Kerteminde d. 21. dec. 1944. Kl. ca. 000 blev besætningen, der opholdt sig i lukafet, beordret i land af revolverbevæbnede mænd. Kl. ca. 130 hørtes en voldsom eksplosion fra K.J., der hurtigt sank. Skibet er senere blevet hævet.
Karla Marie af Kerteminde, bygget 1885 af eg og fyr. Sunket efter eksplosion d. 15. dec. 1944 i Kerteminde Havn. Søforklaring i Kerteminde 21. dec. 44. Kl. ca. 330 hørtes en voldsom eksplosion fra K.M., der laa langs kajen uden besætning om bord. Skibet sank i løbet af kort tid og blev senere hævet.
Solglimt af Kerteminde, bygget 1930 af bøg og eg sank 15. dec. 1944 efter eksplosion i Kerteminde Havn. Søforklaring i Kerteminde 21. dec. 1944. Kl. ca. 100 hørtes en voldsom eksplosion fra Solglimt, der laa ved kajen uden besætning om bord. Skibet sank i løbet af kort tid og er senere blevet hævet.
Ministeriet antog, at alle tre forlis skyldtes sabotage.
(Dansk Søulykke-Statistik, 1944, Ministeriet for Handel, Industri og Søfart, maj 1944).
Det har ikke været muligt at finde materiale om den sunkne galease eller om de bombede fiskebiler.
En kvase er et ikke-fiskende skib med en dam til transport af levende fisk. Man transporterede ål, torsk, fladfisk og hummere på den måde (Wikipedia april 2024).

Kerteminde

Bynavnet er skrevet øverst s. 1

Adressen er skrevet på kuverten

Brevet er i privateje

Nej

Brevet ejes af en efterkommer af Christa Knuth