Fynboerne
1891
Afsender
Anna Syberg
Modtager
Fritz Syberg
Dokumentindhold
Anna glæder sig over en positiv bemærkning maleren Richardt Bergh åbenbart har gjort om Fritz. Hun lover snart at sende noget en madkurv. Hun venter på, at Bing skal beslutte sig.
Transskription
[Anført for oven med blyant: 1 Faaborg ca 1891]
Min kære, kære Dreng! Tak for Dit Brev, det glædede mig at læse Richardt Berghs Bemærkning om Dig, det er da en Trøst i al Elendigheden, at de Malere, der er noget ved, synes godt om Dine Billeder, der kommer vel en Tid, da der kommer Penge ogsaa. Det er saa trist for mig at tænke paa, at Du har det saa forbandet sløjt, hvis jeg var hos Dig og kunde dele Din Skæbne, saa vilde jeg ikke tage mig det saa nær, tror jeg, jeg gaar hele Dagen med en sort Samvittighed over al denne "Fraadseri og Drukkenskab," som jeg svælger i. Paa Tirsdag sender jeg en solid Madkurv med Flæsk, det kan jeg bedst undvære, jeg kan ikke faa den af Sted før, begrundet paa Helligdagene. Jeg ærgrer mig over, at jeg ikke for længe Siden har sendt én af Sted.
Kære Dreng, hvad skal jeg skrive til Bing, jeg har gjort fortvivlede Forsøg i Retning af et Brev, men de bliver saa daarne, saa daarne, saa daarne; da Du har talt med ham, kan Du saa ikke bedre "sætte et sammen," hvis Du vilde være saa elskværdig, kan Du derved spare mig mange Kvaler, skriv med det samme hans Adresse. Mester betragter min Københavnsrejse som fuldstændig opgivet, hvilket selvfølgelig tager Modet fra mig og gør mig melanktraurig; gid den Skurk til Bing dog snart kunde bestemme sig.
Min egen kære kære Dreng jeg længes mere og mere efter Dig for hver Dag der går, bare det dog ikke skal var altfor længe inden vi ses. Farvel min kære bedste Ven. Dit tovlige
T.
Fakta
PDFDateringen er anslået. På brevet er anført med blyant "Faaborg ca 1891". Ud fra indholdet er det klart, at brevet er skrevet mens Fritz og Anna Syberg var forlovede, så det virker sandsynligt, at det er skrevet i 1891.
Anna skriver, at hun håber "Bing" snart beslutter sig. Det drejer sig sandsynligvis om Harald Bing, der på dette tidspunkt var leder af porcelænsfabrikken Bing og Grøndahl og man kan formode, at Anna har søgt arbejde her. Senere får hun arbejde på Den kongelige Porcelænsfabrik.
Faaborg Museum, Fritz Sybergs arkiv