Menu

Fynboerne

Forår 1890

Afsender

Alhed Larsen

Modtager

Dokumentindhold

Mon Ludvig Brandstrup/Onkel Lut kan hjælpe Alhed med at købe farver? Hun har pensler og lærreder og vil for alvor i gang med at male. Anna Hansen, g. Syberg, og Alhed har planlagt, at Alhed skal til Syrak Hansen (Mesters) i Faaborg samme sommer og lære noget teknik, hvis Mester er med på det. Ludvig Brandstrup har stor respekt for denne families dygtighed.
Alhed planlægger en komedie - måske "Abekatten". Peter Hansen påtager sig gerne en komisk rolle, Onkel Jonas spiller hvad som helst, Neukirch vil helst spille elskerinde, og Balslev vil være ivrig tilskuer.
Alhed har købt en ny hat. Hun vil en anden dag fortælle mere om studenterkomedien, som morede hende meget.

Transskription

[Begyndelse af brevet mangler]
paa at male lidt paa egen Haand til Sommer; det vilde jeg forfærdelig gærne, og jeg tror nok, jeg er bleven saa fornuftig at jeg ikke smøler og ødsler med det nu, saadan som med det jeg fik for nogle Aar siden; altså: maa jeg faa Onkel Lut til at hjælpe mig med at købe lidt Farver?? [et "?" også indsat i højre margen] Sig endelig ikke nej; det staar mig forfærdelig i Hovedet! Pensler og Lærred har jeg vist hjemme. For Resten har Onkel Lut Anna Hansen og jeg faaet en udmærket Idé, og det er, at jeg til Sommer skulde ud til Mesters i Faaborg for at komme lidt i Malerlære hos Mester; jeg skulde saa arbejde sammen med Anna, der nu er rejst hjem for at hjælpe sin Fader. Onkel Lut mener at jeg vilde have udmærket af det, for at faa ["faa" indsat over linjen] lidt mere Begreb om det praktiske; det har Anna i høj Grad forud for mig siger Onkel Lut, og han har i det hele stor Respekt for den Families Dygtighed. - Hvad siger Du til den Plan?? [Et "?" også indsat i venstre margen] Jeg synes den er udmærket naar bare Mester vil gaa ind paa det. -
- Hvad Komedien angaar saa har jeg begyndt at sætte mig i Bevægelse; jeg foreslaar "Abekatten" som det ene Stykke; det andet kan jeg ikke finde paa; Kan Onkel Carl [et "C" og et "K" skrevet oven i hinanden i navnet] ikke foreslaa nogle? - Herrerne skal jeg nok skal jeg skal [""skal jeg skal" overstreget] skaffe; jeg har skrevet 1. P. Hansen, der paatager sig en hvilken som helst komisk Rolle, dog mener han at vilde gøre størst Lykke, hvis hans Rolle bliver i det gnavne Solement, der særlig er hans Fag. - 2. Onkel Jonas, der spiller hvadsomhelst, saavel i Komisk Retning (jvf. hans Debut som Hund bag Kulisserne) som og i andre Retninger, saaledes mener han sig ikke blottet for Evner til at fremstille en tragisk Elsker. - Endvidere stud. med Neukirch, der haardnakket fastholder sin Idé: at ville bedaare Publikum som Elskerinde. - Endelig har jeg tilsagt stud Balslev, som jeg desværre ikke kan opstille som 4de medvirkende, da han mener at være mest "velgørende" som Tilskuer, som saadan har han lovet at virke meget ivrigt. - - - -
Da Papipiret [de midterste "pi" overstreget] strax er fuldt vil jeg kun i Korthed berette at jeg har købt en ny Sommerhat, 6 Kr, drap med ditto Baand ["Baand" overstreget] Blonder og brune Baand, samt at jeg morede mig storartet til Studenterkomedien, der en anden Gang skal faa et fyldigere Referat. - Du ved vel, at Christines ene Ben var noget hovnet, da hun rejste herfra, men hun skrev da i Gaar at det næsten var gaaet over igen, saa det har kun været lidt Overanstrængelse. Comtessen hilser og
[Resten af brevet mangler]

Fakta

PDF
Brev

Da

Første og anden del af brevet mangler. Således ingen dato eller adressat, men brevet er tydeligt skrevet med Alhed Larsens skrift. I foråret 1890 så Christine, Alheds søster, og hun stykket "Abekatten", som også omtales i dette brev. Efter at have gået meget rundt i København samme forår havde Christine et hævet ben. Dette omtales også i brevet.

Brevet er formodentlig til Alhed Larsens mor. Alhed spørger om lov til at bede Ludvig Brandstrup hjælpe med at købe farver, og Ludvig Brandstrup var Alheds morbror.
Alhed, Christine m.fl. så stykket "Abekatten" i foråret 1890 i København. Christines ben hævede, da de to søstre havde vandret meget rundt i byen sammen.

Warberg Kerteminde egns- og Byhistoriske Arkiv BB 2202

Nej

Testamentarisk gave til Østfyns Museer fra Laura Warberg Petersen