Menu

Fynboerne

1940-12-21

Afsender

Johannes Larsen

Dokumentindhold

Efter at have skåret træsnit i otte dage har Larsen været i Kirkeby for at gå på jagt. Det var imidlertid frostvejr og tåge, så der blev ikke meget jagt.
Johannes Larsen har købt Maler Møllers hus for 14.000 kr.
Der er kommet en ny møller, og han maler byggryn. Svanemøllen er den eneste mølle i byen nu.
Marie er kommet.

Transskription

Kjerteminde 21 Dec. 1940.

Kære Lysse og Bimse!
Glædelig Jul! I Gaar paa Jeppes 5 Aars Fødselsdag kom jeg hjem fra Kirkeby hvor jeg havde opholdt mig i 8 Dage for at rekreere mig efter at have siddet en god Maaned og snittet Træsnit i Kakelovnsvarme. Jeg havde slæbt baade Dubletten og Mauserriflen med og tænkt mig at sidde paa Gaase og Andetræk hver Aften og tage en Tur til Kærgaard for at skyde Raadyr eller eventuelt Krondyr. Det blev der ikke noget af. Efter at have kørt paa Jernbane fra Kl. godt 10 til ca 19 og saa i Bil til Kirkeby, vaagnede jeg næste Morgen og tykke Isblomster paa alle Vinduer og Søen tillagt og saa frøs det hele Tiden med Blæst og et Par Dage med saa tyk Taage at man kun kunde se en Snes Alen væk. Saa det kun til et Par Ture hver dag efter Harer der som Regel sprang paa ca 100 Al. Det lykkedes Bæk Thomsen at aflive 3 i den Tid men de kostede 3-5 Patroner hver. Der kom ingen Sne der ovre, men da jeg i Gaar naaede Varde var der falden lidt og fra Esbjerg var Landskabet hvidt af et Snelag der tiltog i Tykkelse Resten af Turen. Nørregaards har faaet et Statshus i Vejlevangen hvor der er bygget en hals Snes saadanne og jeg har købt deres Ejendom her, altsaa Maler Møllers Hus formedels 14000 Kr. med en Udbetaling af henved 8000 Kr. som Discontokassen har lagt ud. Vi har faaet en ny Møller, der nu maler Byggryn og tænker paa at faa en Fransk sigte saa han kan male Hvedemel, Svanemøllen er nu den eneste Mølle her, da Fedmøllen mistede en Vinge og blev solgt til Nedrivning til Jernstøberiet. Der er nu Tegn til en Renaissance i Vejrmøller. Marie er kommen, men Uglen og Lasse kommer ikke i Julen, da Uglen har meget at bestille. Jeg skal hilse fra Puf og Else og ønske Jer glædelig Jul. Marie lægger et Par Ord ind. Mange Hilsner til Jer allesammen fra
Jeres JL.
Johannes Larsen
Kjerteminde
Danmark.

Fakta

PDF
Brev

Da

Datoen er skrevet øverst s. 1

Kærgård Klitplantage er en 1.437 hektar stor plantage, der ligger mellem Vejers Strand og Henne Strand ud til Nordsøen. (Wikipedia marts 2022).
1 alen er 62,77 cm.
Maler Møllers hus hedder Pedersminde og ligger for foden af Møllebakken, hvor Larsen-familien boede.
Fedmøllen eller Skovmøllen lå på Feden, som er området syd for havnen i Kerteminde.
En fransksigte er en melsigte (Ordbog over det Danske Sprog).

Kerteminde

Bynavnet er skrevet øverst s. 1

Brevet er i privateje, A

Nej

Brevet er i privateje, A