Menu

Fynboerne

1895-11-17

Afsender

Johannes Larsen

Modtager

Alhed Larsen

Dokumentindhold

Alhed Warberg brugte ordet "interesse" under Johannes Larsens sidste besøg hos hende, og han synes, det er et ækelt ord.
Larsen vil gerne sende Alhed Warberg nogle bøger, men hun må svare på, om hun vil have det.
Johannes Larsen havde rygvind på den sidste tur hjem fra Alhed, men hunden peb meget undervejs.
Larsen har travlt med hundedressur, Teknisk Skole, andejagt og akvareller. Han og andre Zahrtmann-elever åbner udstilling 1. december.
Karl Madsen m.fl. har sat en bortlodning til fordel for Syberg i gang. Det er en hemmelighed, men den vil nok skaffe Syberg 1500 kr.

Transskription

Kjerteminde 17/11 1895.

Kære Alhed!
Af et Brev, jeg i Gaar fik fra Syberg, ser jeg at De er syg endnu, og jeg vil derfor ikke nægte mig den Fornøjelse at skrive til Dem, selv om De muligvis ikke kan k[ulæseligt]nogen ”Interesse” at jeg gør det. Jeg ved ikke om De husker at De benyttede det Ord ”Interesse” sidste Gang jeg besøgte Dem. Det var lige før jeg skulde ned at spise og jeg blev gal og vilde have skældt Dem ud hvis De havde været alene da jeg kom derop igjen, men da De ikke var det, holdt jeg min Mund. Synes De ikke at det er et ækelt fedtet Ord, det har formodentlig latinsk eller fransk Oprindelse, det ved jeg ikke, men det burde efter min Mening være hebræisk og saavidt muligt kun benyttes af Jøder. Det gør mig ondt at De stadig er syg og jeg vilde være glad, hvis jeg maatte bidrage til at underholde Dem, ved f. Ex. at sende Dem Caldecots Billedbøger eller Karl Madsens ny Bog om Lundby hvis De ikke har set den, det er en rar Bog med mange gode Billeder i. Men hvordan skal jeg faa at vide om jeg maa sende dem naar De ikke vil skrive til mig før til min Fødselsdag? Vil De ikke nok gøre en Undtagelse nu da det er et Svar? Jeg vil med det samme takke Dem og Deres Familie for de Gange jeg har været paa Erikshaab i Sommer, vil De hilse. Sidste Gang kom jeg hertil omtrent en Time tidligere end jeg havde beregnet, nemlig 10 M. over 11, men jeg havde jo ogsaa Vinden paa Ryggen hele Vejen. Hunden var ikke saa glad ved Touren især under et Par Regnbyger vi fik, han løb og peb og vilde ind i næsten alle de Huse vi kom forbi. Jeg dresserer lidt paa ham hver Dag og han er nu saa dygtig at han kan apportere. Jeg er svært optaget for Tiden, jeg dresserer Hund og gaar paa Andetræk hver Aften og paa teknisk 3 Aftener om Ugen [ordet ”Ugen” indsat over linjen] og tegner eller maler Aqaurel i al min Fritid. Vi skal altsaa alligevel have en Udstilling, som skal aabnes 1 December og vare til Midten af næste Maaned, den kommer vist til at bestaa af bar gamle Billeder, i hvert Tilfælde for vi ældre Elevers vedkommende. Peter er ved at faa bygget sig en Kano som skal være færdig til Jul, den bliver vist bygget i Nærheden af Svanninge, for Baronen er sat til at passe paa at den bliver lavet efter Tegningen. Jeg vil slutte med at fortælle Dem en Hemmelighed, men De skal ske en Ulykke hvis De fortæller det: Peter skriver at Karl Madsen og Vilhelm Hansen har foranstaltet en Bortlodning, til Fordel for Syberg, af en hel Del Billeder af berømte Kunstnere og der forventes et Udbytte af mindst 1500 Kr som han skal have inden Jul, som en Overraskelse.
God Bedring!
Ærb. Deres hengivne
Johannes Larsen.

Fakta

PDF
Brev

Da

Dateringen fremgår af brevet

I november 1895 satte Karl Madsen og Wilhelm Hansen en indsamling af malerier i gang med henblik på at sælge dem og skænke Anna og Fritz Syberg pengene. Ægteparret havde det meget svært økonomisk. Blandt giverne af billeder var Kristian Zahrtmann, Th. Philipsen, L.A. Ring, Joakim Skovgaard, Viggo Johansen, Michael Ancher, Bindesbøll, Julius Paulsen, Johannes Larsen og Peter Hansen. Projektet blev en tid holdt hemmeligt for Syberg-parret. Det indbragte omkring 1500 kroner, og parret kunne leve af beløbet i to-tre år. Se Erland Porsmose: Fritz Syberg. Kunsten, naturen, kærligheden. Gyldendal 2012
Den bog af Karl Madsen, som Johannes Larsen vil låne Alhed er Johan Thomas Lundbye (1895).
Baronen (Fritz Syberg) skal passe, at Peter Hansens kano bliver bygget rigtigt. Syberg boede på dette tidspunkt i Svanninge.

Kerteminde
  • Svanninge

Det Kongelige Bibliotek

Indleveret på Det kongelige Bibliotek af Larsen-familien