Menu

Fynboerne

1913-10-14

Afsender

Fritz Syberg

Dokumentindhold

Alhed Larsen har været på besøg og fortalt, at man i København drøfter oprettelsen af et nyt kunstblad med Carl V. Petersen som redaktør. Fritz Syberg synes ikke, at Petersen er den rette, så han spørger Johannes V. Jensen, om han vil påtage sig jobbet. Jensen må svare meget hurtigt og evt. pr. telegram. Syberg skal desuden skaffe garanter, og han vil selv give en mindre sum, men kun spørge Mads Rasmussen om at donere noget, hvis Jensen vil være redaktør.

Transskription

Pilegården 14-10-13

Kære Joh. V.
Må jeg forklare Dig en Sag og derefter gøre Dig et Spørgsmål. Der er Tale om et nyt Kunstblad. Carl V. Petersen skulde være Redaktør hvem der skal være Medarbejdere ved jeg ikke, måske Carl V.P. er ligeså uvidende. Jeg har en Formodning om at Leo Swane og nogle andre af samme Surdejg skal vrøvle senilt om Cezanne.
Som Du forstår, der ligger et Kunstblad i Luften. I Mangel af en bedre er C.V. P den bedste, han har redelige Hensigter men er desværre meget begrænset i sine Interesser og uden Initiativ. Dersom Petersen ikke laver det er det vist ikke utænkelig at en anden – jeg nævner ingen bestemt for jeg ved ingen – kunde finde på at starte Bladet hvorved det f Eks. kom i Hænderne på Foreningen for dansk Kunst eller hvad den nu hedder, omtrent det værste som kunde ske. Der er imidlertid en hel anden Udvej, at Du blev Redaktør af Bladet.
Sagen forholder sig således. Alhed (det er jo altid Kvinder der står bag) kom i går fra København og meddelte mig hvad der var i gære og havde i Kommission at spørge mig om jeg dels vilde støtte Bladet ved at skrive i det dels ved at lægge mig i Selen for at skaffe en Garant. Denne sidste skulde selvfølgelig være Etatsråden M.R. Bladet skulde udkomme hos Gyldendal. Hvad der har givet Stødet til at det fremkommer netop nu formoder jeg er at ”ung” dansk Kunst som for Øjeblikket har en Udst. i Kunstforeningen ikke er blevet rost nok i de danske Aviser. Svogeren Swane – denne Gang er det Maleren – har vel på sin blide indtrængende Måde været enig med Alhed i at den Måde dansk Kunst varetages på var uforsvarlig. For mig må de lave såmange Kunstblade de vil, men [”men” og et bogstav mere overstreget] jeg har ikke noget imod Petersen heller ikke mod Goldschmidt (som vist ikke er [”er” indsat over linjen] rigtig velset i denne Kreds) men skal jeg bruges til at hverve Etatsråden, så indlader jeg mig kun derpå dersom jeg har Fidus til at Foretagendet bliver sådan at man kan være det bekendt. Den eneste jeg tror på kan redde det er Dig, enten det nu bliver som Redaktør eller fast og stadig Medarbejder. At Du omformer Kunstbladet til et helt nyt Bladforetagende ganske som Du selv vil har kun mit Bifald, blot det det overflødiggør et Kunstblad. Svar mig nu omgående om Du kan tænke Dig Muligheden af at gå med på dette. Send blot et foreløbig Svar der går ud på om Du overhovedet vil med i dette Foretagende. Vi skal nemlig til Middag hos Etatsrådens Broder i Odense (der eventuelt skal være en af Garanterne) og da skal der tales om Sagen. Jeg glæder mig til at lave en artig Opstandelse ved af [”af” overstreget] at foreslå at lægge Sagen i Dine Hænder. En Stemme er jeg sikker på nemlig Etatsrådens.
Du har mit Brev i Morgen Kl. 9. F.. Send så Dit Svar så betids så det kommer afsted senest med halvfem-Toget (tror jeg) så har jeg Dit Svar Torsdag Morgen. (Det er nemlig Torsdag vi skal til Middag hos Overretten og drøfte Sagen.) Skulde det ikke kunde nå sig at svare skriftlig så send et Telegram med [”med” overstreget] med et ja _eller _nej, så jeg ved om vi kan regne med Dig eller ikke Dersom Du nemlig absolut [”absolut” indsat over linjen] ikke vil med vil jeg ikke have noget med Sagen at gøre. Lad dem så [”så” indsat over linjen] i Guds Navn lave Kunstblad såmeget de vil. Jeg vil da stille mig således at jeg vil tilbyde at garantere en mindre Sum selv men tale med M.R. vil jeg ikke da jeg anser Foretagendet for dødfødt


Send os et Par Ord når I kommer! Alt vel her på Pladsen. Vi har søgt at fotografere Ungen, men jeg tror ikke Pladerne er lykkedes. Undskyld dette forstyrrede Brev.

Eders hengivne
Fritz Syberg

Fakta

PDF
Brev

Da

Dateringen fremgår af brevet

Det omtalte kunstblad, Kunst og Litteratur, Rejser og Haandgerning for Skandinavien, blev ikke realiseret (Erland Porsmose: Danmarks stemme i: Du Danske Sommer, Fynbomalerne og de jyske forfattere i samklang, Johannes Larsen Museet 2007 s. 24).
"Ungen" er Anna og Fritz Sybergs barn nr. syv, Anna Louise, som blev født 6. oktober 1913.

Pilegården

Det Kongelige Bibliotek, Johannes V. Jensens Arkiv