Menu

Fynboerne

1901-09-21

Afsender

Johannes Larsen

Modtager

Alhed Larsen

Dokumentindhold

Johannes og Alhed Larsens villa er ved at blive bygget. Larsen maler i Marie og Christines stue, men han er blevet forstyrret af natteroderi. En nat måtte han hente sin far, som rejste hjem fra Korsør, og en anden nat brændte nogle kornhæs. Efter brandene tog Larsen med sin far og sine søstre hjem og spiste sild. Georg Larsen måtte dagen efter stå brandvagt.

Transskription

Kjerteminde Lørdag 21 Septbr 1901.

Kæreste Alhed!
Der var nok ingen Brev til mig i Dag, men Du troede vel at jeg var kommen. Det gaar nu godt med Huset, det vil sige Tømrene hænger godt i, jeg arbejder her ovre i Uglen og Maries Stue og der kan jeg holde Øje med dem og høre Øxehuggene, det rart, men det var ogsaa ualmindeligt nederdrægtigt inden de begyndte. Jeg har nu faaet den med [Lapp]edykkerne færdig jeg begyndte [pa]a i Gaar og har altsaa [de t]re færdig og er i Gang med den fjerde en med nogle Krager og Alliker, det er mens den tørrer at jeg skriver dette Brev. Der er ikke saa god Gang i det med de Aquareller som de[r bur]de være paa Grund af en Del Natteroderi i de sidste Dage. Fader var forleden i Korsør og fik den vilde Ide at gaa fra Revninge til Ullerslev skønt det øsregnede ligesom han ogsaa vilde gaa hjem. Uglen og jeg gik saa ud at tage imod ham om Aftenen, da var det godt Vejr, vi mødte ham ved Rørbæk, men han var bleven noget ømfodet, saa da der i Revninge kørte nog[noget af papiret mangler] Fiskevogn endnu om os [kom] han op at køre. Vi kom hjem mellem 12 og 1 og [styr]kede os med Mad og Snaps og Kaffe, da kom jeg sent op Dagen efter og fik ikke bestilt [noget af papiret mangler] meget. Saa i Aftes da jeg havde ligget lidt og ikke kunde falde i Søvn, kom jeg til at se ud af Vinduet og syntes at det saa saa lyst ud og jeg gik saa hen og kigede ud og mente at det maatte være Hyrdehuset, Du ved Grønholdts der brændte, jeg klædte mig saa paa og løb over i Hinkes Mark og saa da at det var alle Kornhæssene derude der brændte, saa gik jeg tilbage og bankede de andre op og løb derud. [Det v]ar et pragtfuldt Syn, [der v]ar kun Ild i 5-6 Hæs [noget af papiret mangler] kom, men det gik villigt og det varede ikke længe inden hele Bakken var i den. Sprøjterne kom efter Haanden og det lykkedes at redde en Halmstak. Næsten al[le] Forpagterne havde deres Hæs der i Aar og kun et Par havde tærsket. Hæssene stod i 2 Rækker med en Vej imellem til Tærskeværket. Der var naturligvis en Masse Folk derude, om det saa var gamle Schondel saa var han der med en daarlig Ryg og han blev der endnu da jeg henad 3 gik hjem med Fader og Marie og Uglen for at styrke os med Spegesild og Snapse. Frk Svendsen er kommen i Dag. Der er Jagt paa Byens Jorder, men til Middag h[avde] hele Selskabet kun nedlaft [en] Hare og jeg ved ikke om de har f[aaet] noget i Eftermiddag. Grossereren vilde have været med maatte staa Brandvagt ved Hæssene i Formiddag. Mange kærlige Hilsner
Din Johannes Larsen.

Omtalte genstande

Johannes Larsens billede af lappedykkere er formodentlig:
Johannes Larsen: Lappedykkere. 1901. Akvarel, blyant mm på lærred. 51,7 x 62,6 cm. Randers Kunstmuseum. Inv. 0092 (foto haves ikke).
Johannes Larsen maler på et billede af krager og alliker.

Fakta

PDF
Brev

Da

Dateringen fremgår af brevet

Tømrerne arbejder på Alhed og Johannes Larsens villa på Møllebakken i Kerteminde.
Johannes Larsen arbejder i Christine (Uglen) og Maries stue: Hans to søstre boede på dette tidspunkt hos forældrene i Store Kærbyhus i Kerteminde. Derfra var/er der ganske kort til Møllebakken, hvor byggeriet var i gang.
29. oktober 1901 åbnede Johannes Larsens første separatudstilling hos Winkel & Magnussen i København, og Larsen arbejder på værker til denne.
Hyrdehuset ligger (stadig) på Hindsholmvej ved Nordstranden i Kerteminde.

Kerteminde
  • Korsør
  • Revninge
  • Ullerslev
  • Rørbæk, Kerteminde

Det Kongelige Bibliotek

Indleveret til Det Kongelige Bibliotek af Larsen-familien