Menu

Fynboerne

1890-12-04

Afsender

Alhed Larsen

Modtager

Laura Warberg

Dokumentindhold

Alhed går til gymnastik hver morgen.
Hun har nu været tre dage på porcelænsfabrikken, og hun har det godt, men arbejdet er svært. Arnold Krog er dog venlig og giver hende tid til at lære håndværket. Alhed beskriver i brevet maleteknikken. Hun har malet et landskab, og genstanden skal brændes mandag.
Alhed skriver om to kolleger og deres løn. De skiftes til at lave kaffe på fabrikken. Alhed får for lidt mad med fra Værnehjemmet og overvejer at spørge, om hun kan få større madpakker.
Bedstefaderen er plaget af sin eksem, men han er meget interesseret i Alheds arbejde.
Alhed har ikke meget fritid.
Komtessen hentede Alhed den første dag og fulgte hende til fabrikken. Hun vil give Alhed busbilletter, men Alhed takker nej.
Alhed skriver julegaveønsker.

Transskription

Kæreste Moder!
[I venstre margen er skrevet seks gange "S"]
Jeg opdager pludselig, at det er over 8 Dage siden, jeg skrev men [overstreget ord. Over dette indsat "men"] da det sidste var saa langt, k ["k" overstreget] har I vel nok kunnet hjælpe eder med det saalænge. - Tak for Dit sidste lange Brev og de tilsendte Dele; Gymnastikblusen bruger jeg sammen med et Par hvide Buxer, og gaar i dette Kustume under navnet "Drengen". Jeg møder punktlig hver Morgen 6 3/4 og hører til "den faste Stok." - - Men jeg maa vel helst skynde mig at fortælle om mine Forretninger, før jeg behandler noget udenoms. - Jeg har nu været 3 Dage paa Fabriken og har altsaa arbejdet 21 timer derude allerede. Og jeg kan ikke sige andet, end at det første Indtryk i alle Maader er udmærket godt. - Den første Dag kom Krogh derind og kritiserede de andres Ting, og da jeg saa spørgend hen paa ham, slog han ud med Haanden og sagde: "ja, vær saa artig Frk. W. De maa tage fat paa lige hvad De vil!["] - Men da jeg saa lidt misfornøjet ud, førte han mig med ind i sin Stue og viste mig forskellige Ting og sagde blandt andet at jeg skulde slet ikke bryde mig om, at det mislykkedes for mig i Begyndelsen, det var han saa vant til, og det gjorde ikke en Smule, jeg skulde bare male dristig paa! - Den første Dag malede jeg imidlertid alligevel ikke dristig paa, jeg sad mest og undrede mig over, hvor svært, ["," overstreget] det er. Det er selve Tekniken, der er saa umaadelig svær; det skal gøres let og fint, og meget hurtig skal Penslen føres hen over Stoffet, da det ellers bliver klattet; det er slet ikke paa samme Maade som med Oljemaling; naar man f. Ex. maler et Blad, laver man først et Strøg med en meget bred Pensel, derefter ridser man med en Kniv Kniv ["Kniv" overstreget] Konturer af Bladet og tilsidst og tilsidst ["og tilsidst" overstreget] bortfjærner man det, der ligger udenfor Konturen med en Kniv. - I Gaar og i Dag er det imidlertid [nederst på siden er skrevet fire gange "S"] ikke falden mig nær saa svært og i Gaar bandt jeg med stor Kækhed an med et stort Landskab, som jeg tegnede ligeud af Hovedet, først med Kul paa et Papir, - og i Dag fik jeg det næsten færdig; det skal saa med i Brand næste Mandag, og jeg faar det først næste Mandag igen, da det skal være i Ovnen 8 Dage. - Desværre gaar min Lampe nu og jeg har ikke Spor af Petroleum, - Godnat!
- Torsdag - Nu er jeg kommen fra Fabriken og fortsætter derfor mit Brev. - Det morer mig uhyre meget og men ["og" overstreget; "men" indsat over linjen] falder mig naturligvis ogsaa ["ogsaa" overstreget] temmelig svært i Begyndelsen, men jeg haaber dog nok at kunne komme efter det. [Øverst på siden er skrevet to gange "S"] - Den "graahærdede" derude fra rejste til ["til" overstreget] d. 1ste, saa vi er kun fire i alt. De 2 (Frkn. Høst og Smith) har været der flere Aar og faar 20 Kr ugentlig, Frøken Oppermann har kun været der 1 1/2 Aar og faar 10 Kr. ugentlig for 4 Dage om Ugen. - Vi har Spritapparat derinde og laver Kaffe hver Dag; vi skiftes til at lave, og den der laver [to overstregede ord] giver Bønnerne. - De andre koger dem hvert ["t" sidst i ordet overstreget] et Æg, og jeg kommer ogsaa til at have lidt extra, da jeg umulig kan hjælpe mig med den Mad, jeg faar med (3 halve Stk Rugbrød og et dito Hvedebrød). De andre har 7-9 Stykker foruden Æg og Wienerbrød. Mon det kan gaa an, ["," overstreget] at bede om at faa lidt mere med herfra?; det er rigtignok som de andre faa, men ingen kommer saa sent hjem som ["som" indsat overlinjen] jeg; og det er et Aarbejde [nummer to "a" i ordet overstreget], man bliver meget flove ["e" sidst i ordet overstreget] og sulten af. - Iøvrigt er der ikke tale om at sulte her, vi faar god og rigelig Kost. - - Bedsteforældrene har det godt; d.v.s. Bedstefader synes jeg nok er falden en Del af, og han har meget Uro af sit Exem; i Aftes blev han imidlertid meget oplivet ved at høre mig fortælle ham ["ham" overstreget] om Fabriken og mit Arbejde; han er i det hele svært optaget af det og gør en Del Beregninger med Hensyn til mine Indtægter. - De har ikke sma ["sma" overstreget] noget ned for Vinduerne, men jeg kunde ikke se nogle smaa Tæpper at tage Prøve af. - Jeg kunde iøvrigt ["iøvrigt" overstreget] iøvrigt ikke faa nogen Ønsker at hvide ["h" i ordet overstreget]. - Servietterne og i det hele Julegaver er dete ["e" sidst i ordet overstreget] sorte Punkt i min Tilværelse. Fritid har jeg jo ["jo" indsat over linjen] ikke stort af; Breve tager noget af Tiden, vadske Handsker, ri Strimler i og i det hele sy lidt paa mit Tøj maa jo ogsaa gøres desværre; tegne Udkast er en Nødvendighed; og af og til maa jeg jo dog se til de gamle, Thora og Komtessen. Denne sidste stod den første Dag og passede mig op paa Gl. Kongevej og fulgte mig helt ud paa til ["paa" overstreget; "til" indsat over linjen] Fabriken; hun bad mig til Middag der i Gaar og sagde endvidere, at hun en af Dagene vilde sende mig nogle Omnibusbiletter, som jeg hver Aften inden Jul skulde køre hjem paa! - Jeg bad hende imidlertid endelig at lade være d ["d" overstreget] og forestillede hende, hvor godt jeg har af den lille Tur. -
Det varede saa længe med Garnet, da jeg havde ondt i Halsen og holdt mig inde paa Grund af Kulden nogle Dage i forrige Uge! - - - Nu haaber jeg at have berettet det vigtigste og slutter med Masser af Hilsner til Alle. Jeg maa skynde mig for at faa [det følgende skrevet i venstre margen s. 8:] Brevet i Kassen til rigtig Tid. - Din Alhed.
[Det følgende skrevet øverst på side 1, på tværs:] Jeg ønsker mig til Jul:
- en Gymnastikdragt; en Rem à la Johannes til mine Sager ud paa Fabriken; et simpelt Bordtæppe til mit Bord; "Skyer" og "Natur" begge af Pontoppidan -
Det er jo rigtignok store Ting, men jeg kan ikke finde paa Smaating; jo, Strimler og pæne Lommetørklæder

Omtalte genstande

Alhed Warberg har malet et landskab på en porcelænsgenstand på Den Kongelige Porcelænsfabrik

Fakta

PDF
Brev

Da

Brevet er udateret. Alhed Warberg skriver, at hun har været tre dage på Den Kongelige Porcelænsfabrik, og hun begyndte i lære på dette sted 1. december 1890.

Alhed Warberg begyndte i lære på Den Kongelige Porcelænsfabrik 1. dec. 1890. Hun boede den første tid på Værnehjemmet Bethania.
Det vides ikke, hvem "den graahærdede" var.

Warberg Kerteminde egns- og Byhistoriske Arkiv BB 2184

Nej

Testamentarisk gave til Østfyns Museer fra Laura Warberg Petersen