Menu

Fynboerne

1900-10-18

Afsender

Johannes Larsen

Modtager

Alhed Larsen

Dokumentindhold

Johannes Larsen sender en kuffert med tøj til Alhed. Han har betalt skat. Larsen har været på Teknisk Skole og undervise, og han beskriver lokalet for Alhed.
Familien i Kerteminde har slagtet et får. Adolf Larsen (Agraren) og Johannes Larsen har været på jagt.

Transskription

Kjerteminde 18 Octbr. [noget af papiret mangler]

Kæreste Alhed!
Tak for Brevet. Moder har skrevet til den Pige i Kertinge. Uglen og jeg var ude at pakke Kufferten, det kneb med at finde Nøglen til Klædekisten men til allersidst fandt jeg den i den i den lille Syæske. Den blaa Reformkjole fandt vi ikke, Kufferten sendte vi med Banemærke og h[er sen]der jeg Nøglen. I Dag f[ik jeg] en Regning paa m[it] Tøj, 65 Kr. og i Forga[ars var] her en Politibetjent med en Skattebillet og med den Besked at der skulde pantes for Skatter i Dag. Fader var saa dernede i Dag og [beta]lte Skatten og meldte vores Fraflytning saa det er forhaabentlig sidste Gang vi betaler Skat til Kjerteminde, ligesom det er første. Du kan se Papiret Nøglen er i. Det gik mig temmelig godt paa teknisk Skole i Aftes der var kun indmeldt 6 Elever i min Klasse og der mødte 3, dem kan jeg nok styre. Klassen er et Rum paa ca 11 x 16 Al [med] Baase langs de 2 Vægge [noget af papiret mangler] Gibstegnere, Plads til 12 [ssa]dan: [tegning]
[Da] Gulvet hvor jeg tidligere havde 5 eller 6 lange Borde nu er tomt saa jeg har Plads til at røre mig. Bøtterns er ved at lægge røde Teglsten paa Villaen, det ser [noget af papiret mangler] ud, bare Du nu snart maa blive færdig med den Forkølelse og den anden Daarlighed. Vi har slagtet et Faar og skal have Lever og Æblegrød ja nu ved jeg ikke mere at fortælle det var godt jeg fik Brev fra Dig i Dag jeg var begyndt at blive bange for at Du skulde være bleven saa daarlig at Du ikke kunde skrive M[ange] kærlige Hilsner Din

Johannes Larsen

I Eftermiddag har jeg igen været paa Jagt med Agraren vi blev dygtig [gen]nemblødt men fik en Vibe en Bekkasin og en Krikand alle dejligt fede. Viben skød jeg af en Flok, som jeg havde krøbet paa Maven ca 200 Al for at komme paa Skud, saa kom der en Vogn og forstyrrede dem og det var mig ikke muligt at faa 2 ramt af Flokken saa jeg maatte nøjes med en. Krikanden fløj op da jeg skøb Bekkasinen saa [jeg] fik en med hvert Løb det er [noget af papiret mangler]t Du kan jo ikke lide [noget af papiret mangler]. Farvel. [Ma]nge kærlige Hilsner
[Di]n Johannes Larsen

Kys den lille søde.

Fakta

PDF
Brev

Da

Noget af papiret og dermed årstallet mangler. Det er 1900. Johannes Larsen har meldt flytning (fra Feden til Kærbyhus). Alhed er forkølet og har også en anden "Daarlighed".

"den pige i Kertinge": Det fremgår af et senere brev fra Johannes Larsen til Alhed, at man har spurgt en pige i Kertinge, om hun vil i huset hos Larsen-familien (formodentlig hos Vilhelmine og I.A. Larsen), men at hun har lovet sig væk til andre.
Johannes Larsen flytter familiens ejendele fra lejligheden på Feden i Kerteminde til Kærbyhus, som dengang lå udenfor sognegrænsen.
Reformkjole: Reformdragten var en klædedragt til kvinder uden korset. Den opstod i 1851 og udvikledes fra 1870erne. I Danmark udgav Dansk Kvindesamfund 1887 bogen Om Sundheden og Kvindedragten.
Alheds "anden Daarlighed": Hun har i flere breve skrevet om, at hun halter og må ligge i sengen.

Kerteminde
  • Kertinge

Det Kongelige Bibliotek

Indleveret til Det Kongelige Bibliotek af Larsen-familien