Menu

Fynboerne

1911-02-22

Afsender

Fritz Syberg

Dokumentindhold

Fritz Syberg takker for breve og artikler. Johannes V. Jensens artikler om fetich og om Johannes Larsen var gode. Syberg kan ikke lide Carl Blochs billede, og han bryder sig ikke om Henrik Jespersen.
Familien er ved at flytte til en syvværelses lejlighed, og Anna er på auktion for at købe senge.
Hans er i marmorhuggerlære, Clara, Lars og Franz går i kommuneskole. Johanne og Ernst blev smidt ud af en katolsk skole, da de ikke kunne slå korsets tegn på den rette måde, men nu er de kommet i en nonneskole, som gerne ville tage protestanter.
Syberg har fundet et område nord for bymuren, hvor han vil male. Ingen andre har malet disse motiver, og det bliver ikke genremalerier.

Transskription

Pisa 22 Fbr. 1911
efter den 15 Marts
Via S. Lorenzo 31
p.p.
Kære Johannes V. og Else!
Tak for den indholdsrige Brevpakke vi sidst fik fra Jer. Jeg siger nu som før, Din Artikel om Fetischdyrkelsen var ug. At Du tager fejl af Cesanne og van Gogh ved jeg godt, men det kommer ikke det Smør ved. Din Arikel om Las holder jeg måske dog mere af, eller rettere sagt, jeg holder mere af den. Som et Kuriosum kan jeg meddele, at det Billede af Carl Bloch [et bogstav overstreget] Las anbefaler Dig til Nedslagtning, har Zahrtmann i en [”en” indsat over linjen] større Forsamling af Danmarks Malere hævdet, var, - sammen med Thorvaldsen – det højeste, dansk Kunst var nået til. Som sædvanlig er de Lærde uenige: C. B.s Billede kan jeg egentlig heller ikke lide.
Det er i det hele taget ikke et Arbejde, som er en ordentlig Pen værd, at beskæftige sig med hvad der trænger til at slås ned, synes jeg. Hvor skal man begynde. Vil man give Ris skal det dog helst være den rigtige Ende som får dem. Henrik Jespersen er en Maler hvis Billeder har den Virkning på mig, at jeg kunde tænke mig Malernes Helvede behængt med dem, men der findes i Danmark 100 Malere af H Jespersens Art og de 99 er meget værre end han. Men at skrive Kroniker om Otto P. Balle og Charles Henrichsen of. kan jeg ikke tænke mig nogen gider. Som sagt Din Artikel var god og gid Du vilde skrive nogle flere.
Vi er ved at flytte – det vil sige vi skal flytte den 15 i næste Måned. Anna er på Auktion i et gammelt ”palazzo” på Lunig’Arno for at købe os nogle Senge og et Bord. Vi får en 7 Værelses Lejlighed, med en dejlig Udsigt over mod Pisa [”mod Pisa” overstreget] nogle gamle Haver, Pisas Bymur og Bjærgene. Dersom Else tænker på at komme herned får vi god Plads, især Plads – da jeg garanterer for at Møblementet ikke skal komme til at fylde meget i Lejligheden.
Vi har – tror jeg – bidt os fast her på Pladsen. Hans er i Marmorhuggerlære, Sakker Trylle og Nolle går i Kommuneskole, Besse og Negeren har vi lidt vanskelig ved at få anbragt da Besse er for gammel til at de vil tage hende i Kommuneskolen og Negeren for ung. Vi fik dem i en katolsk italiensk Skole, men der gik de kun en Dag, så blev de hældt ud fordi de ikke kunde slå Kors for sig på den rette Måde, og altså måtte være Kættere. Nu har vi fundet en fransk-italiensk Skole, drevet af Nonner der er klædt omtrent således [tegning] – de er tillige glatragede på hele Hovedet. [Overstregning] De vil [overstregning] nok tage imod Protestanter. Jeg er selv meget optaget uden at jeg dog faar lavet så overvældende meget. Men jeg er ved at komme i Gang.
Jeg har fundet et Terræn ude norden for Bymuren over mod Bjærgene, hvor jeg nok tror jeg kan lave 100 Aquareller. Vinmarker Hvede og Artichoker i lange Bede er det væsentlige. Bønderne er Småbesiddere og overordentlig sympatetiske at have med at gøre. Jeg er sikker på to Ting: for det første, at det jeg er i Gang med at male nu, ikke er rørt af nogen anden Maler, det er noget de alle er gået forbi, for det andet, at alt hvad der hedder ”Genrebilleder” skal det jeg laver bliver kemisk rent for, jeg håber at komme hjem med mindst 200 Billeder hvorimellem der ikke findes et eneste italiensk Genrebillede. Næste Gang jeg skriver skal jeg sende Las’s Brev Det ligger i god Behold i en Skuffe sammen med nogle Breve jeg har fået fra Zahrtmann, men Anna havde Nøglen til Skuffen på sig og hun er som sagt på Auktion. De bedste Hilsener fra os alle til Jer alle. Eders hengivne Fritz Syberg.

Omtalte genstande

Fritz Syberg vil male 100 akvareller nord for Pisas bymur mod bjergene.

Fakta

PDF
Brev

Da

Dateringen fremgår af brevet

Anna og Fritz Syberg og deres seks børn boede i Pisa fra efteråret 1910 og små tre år frem.
Johannes V. Jensen fik nytårsdag 1911 artiklen Fétischisme i Kunsten trykt i Riget. Heri forsvarede han van Gogh og Cézanne. Litt.: Per Dahl og Aage Jørgensen: Johannes V. Jensen og fynbomalerne. I: Du danske Sommer. Fynbomalerne og de jyske forfattere i samklang. Malene Linell Ipsen (red.) Johannes Larsen Museet 2007, s. 56. Grete Zahle: Dagens Lys. Rhodos s. 26 og 116.

Pisa, Via San Lorenzo 31

Det Kongelige Bibliotek, Johannes V. Jensens Arkiv