Fynboerne
1898-03-25
Afsender
Alhed Larsen
Modtager
Johannes Larsen
Dokumentindhold
Alhed har været på Den Frie Udstilling og bl.a. set Larsens billeder og Sybergs tegninger til historien om en Moder. Hun sender kataloget fra udstillingen.
Johannes Larsen kan godt bo hos Lützhøft, når han kommer til København.
Alhed har besøgt Bedstemor, som ikke havde det godt.
Transskription
Kære lille Las!
Jeg er ganske blød og ødelagt af at gaa og se paa den fri Udstillings Befolkning og tale med Folk. Billederne fik jeg jo ogsaa set noget paa, men det er ellers vanskeligt at faa Plads og Ro til det mellem alle de Mennesker. – Kunstnerens Tegninger ere aldeles dejlige, det er dem til ”Historien om en Moder”, Akvarellerne ogsaa, men dem kendte jeg de fleste af. Han har solgt 2 af dem 200 Kr. pr. Stk. men den ene, som gl. Hendrik købte, skrev jeg vist om i Gaar. – Gamle ”Slav” har ogsaa nogle storartede billeder, som Du kan glæde Dig til at se. Men ellers synes jeg, det meste er temmelig middelmaadigt, med kun enkelte rigtig gode Billeder. – Dit Andetræksbillede hænger udmærket og ogsaa de smaa men Chr. A. hænger altfor højt synes jeg. Du har jo desværre ikke solgt noget i dag, altsaa faar Du slet ikke noget solgt! Schous saa jeg meget flygtig, P. saa jeg, men han saa ikke mig, og inden jeg vidste et Ord af det, var han gaaet igen. – Mutter og Lüsse skal jeg hilse Dig fra og sige, at Du var velkommen; de snakkede noget om at de vilde være forvirrede Søndag Aften, men det kan jo da ikke genere Dig, synes jeg. – Det passer mig bedst, hvis Du kommer Søndag, Mandag kan jeg nemlig ikke hente Dig paa Banegaarden, da vi ere paa Konsert, og til Tirsdag maa Du paa ingen Maade vente med at komme, da ere Kampmanns nemlig ude til Middag, og saa kan det passe saa udmærket, at jeg kan være sammen med Dig hele Eftermiddagen! – Er Du nu med? Enten maa Du komme Søndag, saa skal jeg være der eller ogsaa Mandag, saa er jeg der ikke, men saa kunde jeg gaa fra Konserten, den er meget tidlig forbi, op og hilse paa Dig hos Lüsses. Det var en vidtløftig Historie at skrive nu, og jeg har ét endnu, at Mutter nemlig gærne vilde have et Par Ord fra Dig Søndag Morgen om hvornaar Du saa kommer. Og saa er der ét endnu, - at jeg glæder mig forfærdelig meget til at se Dig. Tak for Dit Brev i dag. Du er rigtignok sød til at skrive til mig. – Hermed Kataloget, de to første ere gode synes jeg, og enkelte af de smaa, men andre af dem ligner ikke rigtig af noget. – Jeg skal ned hos Lud og Berta i Aften saa tager jeg dette Brev med paa Posthuset. – Jeg var til en dejlig Konsert i Aftes en ung Russer ved Navn ”Gabrilovitsch”. – Sikken en Vinter vi har i disse dage, det er væmmelig koldt, pas paa, Du ikke forkøler Dig paa Rejsen! – Jeg var hos Bedstemor i gaar, men kom ikke ned til hende, hun er meget svag. I Dag til Morgen var jeg ude hende, hun er meget forandret, synes jeg. - - -
Nu Farvel, jeg haaber ikke, jeg kommer for sent paa Posthuset. 1000 kærlige Hilsner til min allerbedste Ven fra Din Alhed
25nde – Marts – 98.
Fakta
PDFDa
Dateringen fremgår af brevet
Bedstemor (Johanne Christine Fenger), som Alhed besøgte, døde 5. april 1898.
Berta Brandstrup
Johanne Christine Brandstrup
Ludvig Brandstrup, billedhugger
Vilhelm Hammershøi
Peter Hansen
Frederik Hendriksen
Christian Kampmann
Johanne Kampmann
Hedevig Lützhøft
Nicolaus Lützhøft
Karl Schou
Marie Schou
Fritz Syberg
- Den fri Udstillingsbygning
Det Kongelige Bibliotek
Indleveret til Det Kongelige Bibliotek af Larsen-familien
Omtalte genstande
Fritz Syberg udstillede 1898 på Den Frie 18 tuschtegninger med håndskrevet tekst - alle illustrationer til H.C. Andersens Historien om en Moder. Tegningerne blev siden trykt og kunne købes i en mappe. En af tegningerne gengives her.
!/assets/6/3/31/Fritz_Syberg_Historien_om_en_Moder_Tusch_Kobberstiksamlingen.jpg!!/assets/7/7/3/JL_P_Andetr_k_1895-97_olie_p_l_r_76_5x87_SMK_Dep_JLM_Foto_Inferno_LILLE.jpg!!/assets/f/e/8/Jl_Chr_Andersen_lader_patroner_Scan.jpg!