Fynboerne
1904-10-25
Afsender
Astrid Warberg-Goldschmidt
Modtager
Johanne Christine Larsen
Dokumentindhold
Alfred Goldschmidt er rejst til Malmø, og Astrid/Dis kan ikke lide at være alene hjemme. Han er blevet tilbudt en større stilling hos Drucker & Søn i Malmø. Stillingen er mere spændende og ansvarsfuld end den gamle, og den vil give højere løn. Astrid har ikke lyst til at flytte til Malmø, men måske kan de med tiden få råd til et hus på landet.
Astrid og Alfred har været til foredrag med debat i Studentersamfundet. Og de har købt bøger på auktion hos en familie på Amager.
Den følgende dag skal de til begravelse.
Transskription
[Skrevet på kuvertens forside:]
16-3-2004.
BWP
Frk Johanne Warberg
pt. Dr. Mackie
54 Coolidge Str.
Brookline (Boston)
Mass.
U.S.A.
Poststempel
[Dato tilføjet:]
[Skrevet på kuvertens bagside:]
A Goldschmidt
Rosenvej 2
København
(Denmark.)
[Poststempler]
[I brevet:]
Rosenvej 2 III Ø.
Tirsd. d 25 Okt – Nat.
Kære lille Junge! I Dag er jeg nok kommen en Dag bagefter med at skrive; jeg var ellers bleven sat til Rette i Aftes med Pen og Papir og det hele – i en dejlig varm og hyggelig Stue – men så faldt jeg i Søvn og sov i hele 2 Timer – og da jeg så vågnede – gik jeg i Seng. Det var også bleven et kedeligt Brev – jeg var i trist Humør, fordi Alfred var rejst til Malmø om Morgenen for at blive hele denne Uge. Det sker jo ofte i denne Tid, men jeg er gerne lidt trist ved det, før jeg får mig vænnet til Ensomheden. Det er en ganske egen Sag, når man er gift, Junge, da at skulle undvære den, man er gift med; det er ligesom et Stykke af en selv, der var er [”var” overstreget; ”er” indsat over linjen] borte; Livets mange små oplivende Dagligheder taber så meget i Værdi, når man skal gå og nyde dem helt alene.
Men lad mig dog fortælle Dig det sidste nye i vor lille (lidt for lille) Familie – hvis ikke Mors Breve allerede har fortalt Jer det, så det ikke er nyt længere; Alfred har fået en meget betroet Stilling i Druckers Forretning ovre i Malmø; nemlig som Direktør på deres store Pelsvarefabrik – eller Bestyrer, som Alfred helst siger. (Direktør lyder så pretenciøst (hvordan mon det staves?))
Dette er selvfølgelig en stor Forandring i mange Måder.
Lige strax var jeg sort fortvivlet over at skulle til Malmø, som jeg aldrig har haft noget til overs for, endda jeg kun har været der på Besøg – og da på ret gunstige Vilkår.
Alfred var også meget ked af det; men vi er alligevel enige om, at vi ikke godt kan lade et sådant Tilbud gå fra os; Stillingen her var jo yderst tarvelig – og gav Anledning til daglige Ærgrelser for Alfred – og her kunde han aldrig blive blot nogenlunde selvstændig og aldrig nå op over 3000 Kr om Året.
Derovre vil ganske vist følge mange Bryderier med det større Ansvar – men så er han da også meget selvstændig – og viser det sig i dette første Prøveår, at han kan klare det – hvad jeg nok tror, for Arbejdet i sig selv interesserer ham langt mere derovre – så vil vi kunne stige i Gage – måske ad Åre til 6000 Kr; (den forrige Direktør havde 8000 à 10000, (Procenter) men det fandt Drucker altså til sidst var for meget.) Og synes Du ikke, at man har Lov at tage det med i Betragtning. Med 6000 vil man dog kunne tillade sig meget og navnlig – hvad vi jo begge har en rasende Lyst til – rejse i Ferien.
Dernæst spekulerer jeg også stærkt på, om vi ikke med Tiden kunde flytte uden for Byen – bygge os et lille Hus for selv var jo herligt; særlig for mig vilde det jo være uvurderligt, om vi kunde altid bo på Landet; og for Alfred véd jeg da, at det også var sundt, selv om han ikke netop nyder Landliv som jeg – han er der jo også (desværre) den mindste Tid. Det første år får vi 900 Kr mere i Gage; dette betyder egentlig kun 500, da Skatter, Husleje o.a. er langt dyrere i Malmø.
--------------- Men det kan ikke længere more Dig at høre på.
Jeg længes efter at få en Ende på det – og se, hvordan man kan få sig indrettet derovre, som det nu er, kan vi dog ikke føle os rigtig hjemme her. --- Vi var i Lørdags Aftes i Studentersamfundet, hvor Gustav Philipsen talte om Prostitutionen; bagefter Diskussion, i hvilken Professorerne Salmonsen og Pontoppidan samt Dr Ussing – Jens Bush o fl. deltog; det var meget morsomt – og interessant – og vi kom først hjem Kl ½ 2. Søndag Aften var vi på Besøg hos en Familie på Amager – sjov – landlig – med alle Børnene hjemme; en Søn – vor Ven – skal rejse til Mexiko, at bo; han holdt Auktion over sine Bøger; vi erhvervede en Masse for ingenting næsten – deriblandt Høffdings Psckykologi! Var det ikke sjov! Mon det er lykkedes Jer at komme sammen med Høffding derovre?
Vi har fået en dejlig Bissen-Lampe af Malm – med grøn Silkeskærm. (Brudegave) samt 12 Elfenbenskaftede Knive. En tredje Gave var en Anvisning på for 25 Kr Varer hos en Grosserer – vi har smølet med at hente Varen – og nu er Onklen død; jeg skal til Jødebegravelse i Morgen; det bliver helt sjov – Gud ved, hvordan det går til. Det var Fru Gs Broder (halv) Gross. Herm. Levin.
[Skrevet på hovedet øverst side 1:]
Jeg cykler som en rasende i denne Tid, da jeg er ene – Pærer og Græskar – andet er der
[Skrevet på hovedet øverst på side 4:]
ikke. Du får ikke længere Brev denne Gang heller, men selv om der her ingenting står, så er det dog altid en Hilsen – fra Din Dis
[Skrevet på hovedet nederst på s2-s3:]
Jeg har også fået en engelsk Bog ”Robert Elsmere” af Mrs. Humphry Ward – kender I den? den siges at være berømt.
[Skrevet på hovedet øverst på s2-s3:]
P s. Coppel??? Har Elle monstro ikke fået et Brev fra mig med Alfreds Portræt?
Fakta
PDFDa
Datoen er skrevet øverst s. 1
Det kan ikke med sikkerhed afgøres, hvem Gustav Philipsen, Pontoppidan, Dr. Ussing og Jens Bush var. Det vides ikke, hvorfor der står "Coppel" i en af tilføjelserne.
BISSEN lampen er en danskdesignet og -produceret lampe, der er håndlavet efter gamle, klassiske, danske håndværkstraditioner. Lampen er fra 1970erne designet af Asger Bay Christiansen – kendt som asger bc – og er et produkt af høj kvalitet (Kilde: Danskligthning.dk).
Adressen er skrevet på kuvertens bagside
Adressen er skrevet på kuvertens forside
Alfred Goldschmidt
Henriette Goldschmidt
Herman Levin
William Mackie
Carl Salomonsen
Ellen Sawyer
Laura Warberg
Mary Ward
Kerteminde Egns- og Byhistoriske Arkiv, BB0408
Nej
Testamentarisk gave fra Laura Warberg Petersen til Østfyns Museer