Menu

Fynboerne

1898-02-08

Afsender

Johannes Larsen

Modtager

Alhed Larsen

Dokumentindhold

Johannes Larsen har kørt sin far til Odense i glat føre.
Han har ventet længe på tegneinspektøren på Teknisk Skole.
Forstkandidaterne har været til middag og kortspil i købmandsgården.

Transskription

Kjerteminde 8 Februar 1898.

Min egen Kæreste!
Jeg vil begynde med at fortælle Dig hvorfor jeg ikke fik skrevet til Dig i Gaar. Da jeg kom ned fik jeg nemlig at vide at Fader vilde til Odense og Agraren skulde saa køre med, og da det var glat var Moder ikke rigtig glad ved at lade Fader køre alene hjem, og da det jo desuden var et dejligt Vejr kørte jeg saa med. Jeg havde tænkt mig at gaa op og besøge Christine og saa sidde der og skrive til Dig men saa kom jeg i Tanker om at hun jo er paa Sollerup om Mandagen og da jeg endelig kom hjem om Aftenen gad jeg ikke, skønt jeg blev glædelig overrasket ved at der var Brev fra Dig. Du er snart lige saa flink til at skrive som jeg er, nu har jeg faaet Brev fra dig 4 Dage i Træk. Da jeg skrev til Dig i Søndags var jeg vist ved at begive mig ned til teknisk Skole, jeg kom lidt før Tiden og kom samtidig med Vejassistenten, som mente at det kunde være godt nok at faa ryddet lidt op, hvad jeg maatte give ham Ret i og det gjorde vi saa. Kl 3 ½ kom Sadelmager Nielsen Bestyrelsesmedlem og vi ventede saa henved en Times Tid, men der kom ingen Tegneinspektør og jeg gik saa ned paa Hotellet for at høre efter ham, da jeg kom tilbage med den Besked at han ikke var kommen, blev vi enige om at gaa hjem og lade ham sende Bud efter os hvis han kom. Jeg gik lidt rundt i Byen og ned ved Havnen, og da jeg en Times tid efter kom derned paa Skolen var han kommen. Da han havde set lidt paa Sagerne inviterede han os ned paa Hotellet paa en Kop Kaffe, jeg fik en Bayer, men maatte stikke af før de andre da vi skulde spise Kl 6. og Torsken nødig skulde blive kold. Vi fik Torsk og Rødvin og Snaps og Smørrebrød og Bayer og bagefter spillede vi saa L’Hombre. Jeg vandt mærkelig nok 30 Øre skønt jeg mod Slutningen satte 5 Beter i en Købenote og blev codille i det næste Spil, det var Synd for Notaren, jeg blev taget paa Hjærter 6 og sad med 4 uindtagelige Rudere, som jeg fik Lov at beholde da ingen af de andre havde den farve. Vi spillede til Kl. henad et og Klaks Agraren og jeg fulgte saa Forstkandidaten og Allerup op til Skoven i et dejligt Vejr. De Blomster der er foran i Brevet, har jeg

Fakta

PDF
Brev

Da

Dateringen fremgår af brevet

Christine er på Sollerup om mandagen:
Gården Sollerup ligger i Svanninge Bakker nord for Faaborg. I 1885 blev der opført en vinkelbygning til gården, og der blev her frem til 1915 drevet en kostskole/husholdningsskole for unge piger. Det er uklart, om Christine arbejdede på Sollerup hver mandag i perioden, eller om hun deltog i undervisning.
Codille/kodille: Når en spiller i l’hombre får færre stik end en af modspillerne, får han dobbeltbet kaldet kodille. Spillet l’hombre er spansk, og ordet codillo betyder lille albue.
Kilde: Ordbog over det Danske Sprog
Nationalencyclopædien
Larsens brev slutter meget brat. Det fremgår af hans næste brev til Alhed, at han tabte resten af brevet på gulvet, så det ikke kom med i kuverten 8. februar.

Kerteminde
  • Sollerup, Faaborg

Det Kongelige Bibliotek

Indleveret til Det Kongelige Bibliotek af Larsen-familien