Menu

Fynboerne

5.-6. marts

Dokumentindhold

Alfred og Astrid Goldschmidt er flyttet i deres nye lejlighed i Malmø. Der er smukt både ude og inde.
De to har været på gåtur for at besøge Malin/Molle Ingers. Hjemme igen lavede pigen, Mathilde, aftensmad til dem.
Astrid skal til København for at besøge sin mor, og måske har Thora/Tutte til den tid født.
Johanne skal ikke blive for længe hos de ækle amerikanere.

Transskription

[Skrevet på kuvertens forside:]
læst 1964.
dateret marts 1905.
Frøken Johanne Warberg
54 Coolidge Str.
Brookline
Mass.
U.S.A.
[Skrevet på kuvertens bagside:]
Afs Astrid Goldschmidt
St Paulli Kyrkogatan
19 ⁴ - Malmø
Sverige
[På hovedet:]
Hilsen fra Alfred
[I brevet:]
St Pauli Kyrkogatan 19 3 Sal 4 Våning
5-6 Marts 1905
Kære Junge! Det er Søndag – lige efter Middag – Alfr. og jeg står i Begreb med at trave ad Landevejen til Åkorp at besøge Molle – og glæder os til den gode Tur.
Vi er nu så vidt i Orden, at vi har sovet herude i Nat – boet på Hotel hidtil – afventende et Lægesyn, der først skulde tilse vor Bolig.
Her er rasende smukt ude - vores nye Møbler tager sig udmærket godt ud her i de store lyse Stuer – og vi hat fået herlige Farver på Væggene – rødt i Alfreds akurat som på Dit Kams, da Farven var ny – ensfarvet grønt hos mig – lidt lysere end i gl Dage på Elles Kams - nu går vi videre her i Morgen ---
Søndag Aften.

Det blev en dejlig Spadseretur – kønt, køligt Forårsgråvejr – men rene og tørre Veje. Vi traf Molle og blev vel modtagne – Manden var ikke hjemme. Vi drak Kaffe der og tilbragte nogle hyggelige Timer der – de har det så smukt – og Ungerne er henrivende – Molle selv er også forfærdelig sød. Molle spillede lidt for os – siden Alfred. De har et dejligt Flygel – stort – af et svensk Firma, der ligner Hornung & Møller – siger de, for jeg kan sgutte høre det.
Da vi mærkede, at Molle var bedt til Hvilan om Aftenen, så tog vi Afsked - havde ellers tænkt at blive der til Aften.
Af Turen var vi ellers bleven så skrupsultne, at vi strax, da vi kom til Malmø, maatte ind og have en Forfriskning; vi har jo en lang Vej hertil fra Stationen – c ½ Time. Da vi kom hjem, gav vi strax Pigen Mathilda Ordre at ”duka” Aftensmaden; Du aner ikke, hvor det er herligt at have Pige! hun er nu også så storartet – spørger aldrig om noget – men ordner selv stilfærdigt sit Arbejde og laver alt til Punkt og Prikke, som vi vil have det – desværre er hun kun foreløbig – skal gifte[s] til Maj. ---
Du er ellers en net èn Junge at skælde mig ud for Troløshed – i Mandags fik jeg et Kort – og forrige Gang et lillebitte 3 Siders Brev fra Dig. Mon Du ikke snart får min rigtige Adresse i Hænde – jeg synes, det er Åringer siden, at jeg opgav den til Dig – men endnu går alle Breve over Fabriken. I Morges havde jeg Brev fra Mor – og var jo strax overbevist om Tutte – særlig da jeg havde drømt en yndig lille Pige om Natten – men nej, Tutte haler det ud bestandig – dog måske det dog er hændt i Nat.
På Tirsdag rejser Alfred atter til Leipzig for Resten af Ugen; jeg følger ham til Kjøbenhavn og bliver hos Mor til næste Dag. Måske da Tutte tænder. Uha, det må ellers ikke være rart at skulle på Stiftelse – og endda på Fællesstue; jeg synes da, det må være ganske henrivende at ligge i Barselsseng hjemme i sit eget Hus, hvor man har sin Mand og det hele. Også hvis man skulde dø, hvad man jo altid ricikerer.
Når Du svarer på dette Brev, så skriv lidt nøjagtig til mig om, hvornår Du kommer hjem – jeg synes, at Spørgsmålet er noget svævende – men Du vèd måske intet selv derom. Og Pladserne? Sig mig også, om dèt er Chancer.
Men bliv dog ikke for længe hos de ækle Amerikanere – Du som ikke behøver det. Molle fortalte om en svensk Digter [”svensk” indsat over linjen], der i et Dagblad havde skreven nogle Artikler, hvori han ikke levnede Amerikanerne Ære for 2 Skilling. Så snart jeg kan få fat i dem – de skal udkomme i Bogform – vil jeg sende Mornine dem – vil de ikke virke som Balsam?
Nå - måske ser vi vel Mornine en Dag – det kan jo blive knusende sjov: og hun vil da også have glimrende Gavn af det. –
Nu må jeg slutte – vi skal i Seng –
Tusind Hilsner - Dis

Fakta

PDF
Brev

Da

Datoen er skrevet øverst s. 1

Johanne og Astrids storesøster, Christine/Mornine, boede sammen med sin amerikanske mand på 54 Coolidge Str. i Brookline, Mass., USA.
Astrid og Alfred Goldschmidt flyttede i 1905 til Malmø, da han af sit firma der blev tilbudt en højere stilling, end den han havde i København.
Johanne og Astrids søster, Thora/Tutte, ventede barn.

Adressen er skrevet på kuvertens bagside

Adressen er skrevet på kuvertens forside

Kerteminde Egns- og Byhistoriske Arkiv, BB0410

Nej

Testamentarisk gave til Østfyns Museer fra Laura Warberg Petersen