Menu

Fynboerne

1900-03-06

Afsender

Alhed Larsen

Modtager

Albrecht Warberg

Dokumentindhold

Fødselsdagsbrev til Alheds far. Der er gang i forberedelserne til udstillingen på "Den Frie", hvor Johannes Larsen skal udstille. Alhed Larsen har sendt billeder ind til en udstilling, men regner ikke med at de bliver godkendt. Johannes Larsen har solgt malerier for 600 kroner siden jul.

Transskription

Kære Far!
Maa jeg paa dette stilfulde Papir sende Dig Las’ og min Lykønskning til Din Fødselsdag i Morgen. Las er inde i Byen at virke med sine Billeder. Han har vældig travlt, Hunden og det store af Gajen og mig ere endnu ikke færdige, og desuden maa han holde Snedkeren svært i Ørerne med Rammerne, og paa disse er der en Masse Udskæring, som Klax heldigvis kan hjælpe ham med. Muntermands Ramme havde vi bestilt færdig saa tidlig, at Du kunde have ham til d. 7ende, men [tilføjet:nu] gaar han altsaa med paa ”den fri”. Han skal hedde ”Munter” i Katalogen, Las vil ikke stille ham til Salg. – Mine Billeder ere anmeldte nu og de skulle være indskrevne til d. 12te, men et stort Spørgsmaal er det vist, om de blive antagne, efter at have set, hvem [overstreget: Udsti] Censurkommiteen bestaar af, gør jeg mig ikke meget Haab. Men lumpent er det, hvis de kassere dem, naar man tænker paa hvor meget elendigt Skidt, de optage hvert Aar. De se virkelig rigtig respektable ud, nu de ere lakerede og spændte paa Blendrammer, især Floxene. Hvis nu Banen bliver aabnet den 15nde, kommer I saa ikke herned, enten Torsdag d. 15de eller Lørdag d.17ende, Las sender ikke Billederne før Søndag d. 18, det vilde sikkert more Eder, at se dem alle færdige og i Ramme, det er en aldeles nydelig Udstilling. Blot vi nu kan faa noget Solskin, at Hunden kan blive færdig! – Det er sandt jeg glemmer jo helt at fortælle at vi har solgt en Akvarel til Frk. Oppermans, 125 Kr. Nu er det akkurat 600 Kr siden Jul. – Tænk, at Din Fødselsdag fejres hjemme i Aar, det er rigtignok noget nyt, havde den Bane været aaben, kan jeg ikke vide, om ikke Gajen og jeg var kommen ned og havde hjulpen Eder at fejre den. Samme Gaj sidder her i sin Vogn og rangler, saavidt jeg kan se paa ham, spekulerer han paa et lille Digt til Dig. Nu brøler han, saa det volder ham vist lidt Besvær at faa det sat sammen. – Vil du takke Mor for Brev og Pakke, det var ikke det rigtige Bræt, men det gør ikke noget, da Las ikke mener, jeg skal male mere paa det. Brættet spiller ellers samme Rolle paa det lille Primulastykke, som det sorte Bord paa Cinnerariestykket. – Mon Bein ikke snart kommer? Hun kunde jo passende komme en af Dagene og saa blive til I kommer herud. – Det gaar Gajen daarlig med hans Vers, saa nu maa jeg slutte her og hen og se om jeg kan faa hans Sind beroliget. – Vil Du hilse alle mange Gange fra os. Og endnu en Gang ønskes Dig et godt nyt Aar med god Helbred! Din hengivne Datter Be & Co.

Feden 6te Marts. Jeg tænker paa Elle i Dag.

Omtalte genstande

Fakta

PDF
Brev

dansk

I følge katalog fra "Den Frie" udstiller Johannes Larsen de nævnte billeder i 1900. Brevet er delvist dateret.

Alhed og Johannes Larsen bor for tiden i en lejlighed på Feden i Kerteminde. Gajen er deres første barn, som senere ændrede kælenavn til Puf. Jernbanen mellem Odense og Kerteminde åbnede d. 5.4 1900.
Muntermand er en hund på Erikshåb. Bein er Alheds søster Astrid. Alhed tænker på sin søster Elle, fordi det er hendes fødselsdag. Elle bor i USA.
Alhed Larsen udstiller to billeder på Charlottenborg i foråret 1900.

Kerteminde

Adresse: Feden

Erikshaab
  • I A Larsensvej Kerteminde

Kerteminde Egns- og Byhistoriske Arkiv