Menu

Fynboerne

1899-02-07

Afsender

Johanne Larsen

Modtager

Laura Warberg

Dokumentindhold

Johanne har fået telegram fra Ellen, og hun sender det til forældrene. Hun kan ikke forstå, at det er sendt fra Boston og ikke New York.
Johanne har været til middag og kortspil hos Hirschsprung samme med Marie og P.S. Krøyer. Hun var ikke begejstret for dem. Fru Hirschsprung og Johanne spiller firehændigt to gange om ugen.
Julie Brandt, Grethe, Johanne m.fl. har haft et "sold", og de blev ret fulde.
Johanne får for meget konfekt og slik, så hun lægger sig ud.
Ludvig Brandstrup har brækket benet.

Transskription

Hotel Phønix Tirsdag 7de Feb.
Tak for de tilsendte Penge.
Kære Mor! Alle de sidste Dage har jeg med Vilie ikke villet skrive hjem til Jer, for at I ikke skulde skuffes naar I aabnede det og den intet Telegram indeholdt. I Aftes Kl. 8 1/2 modtog jeg medfølgende Telegram fra Elle og saa var altsaa Aftentoget gået og I vilde ikke kunne have det før i Morgen Onsdag - Jeg vilde dog ikke have vovet at telegrafere det til Jer, da du udtrykke[ligt] bad om at faa det pr. Brev, men Hirschsprungs, hvem jeg straks ilede ind til at at glæde dem ["dem" overstreget] med Resultatet sagde, at naar jeg telegraferede det samme Aften, vilde Posten faa det med, saa I slap for at have Forskrækkelse af at se Telegrafbuddet. Jeg selv syntes ogsaa det var det ene rigtige. At Teleg. er afsendt fra Boston undrer os lidt; skulde det ikke været afsendt allerede fra New York - - og at Easman er i Boston, ved vi da nok. I Følge min Telegr. ["Telegr." indsat over linjen] Forklaring er det Ord jo ukorrekt. Spørgsmaalet er saa om der menes Appentane el. Appenton.
Det er kedeligt, for [et overstreget bogstav] jeg kan slet ikke huske, hvad jeg sidst skrev om. Mine to Gabrilowitschkoncerter har jeg da vist omtalt, de var saa aldeles vidunderlige. Men om jeg havde været til Middag hos Hirschsp. sammen med Hr. & Fru Krøyer, da jeg skrev, kan jeg ikke huske. Jeg havde min lyse Empire paa, havde det rigtig hyggeligt, spillede L'hombre sammen med Hr & Fru Hirsch. samt Krøyer jeg vandt 30 Ør, hvilket jeg var knusende stolt over. Forøvrigt syntes jeg kun middelmaadigt godt om dem. Nu spiller jeg 4hændigt med fru H. 2 Gange om Ugen Mandag og Torsdag fra Kl 1 - 2 1/2 efter en Del Smaating har vi nu begyndt paa Haydns Symfonier og skal dernæst til Beethoven ditto; det har jeg vældig Fornøjelse af.
Forleden Aften var jeg til et aldeles glimrende hemmeligt Sold hos Grethe og Lugge; hemmel. fordi de ikke vilde have Tante Mis derop. Selskabet bestod af Frk. Holstein, Pan, Grethe Lugge og mig; Traktementet Æggesnaps, Appelsiner, Cacaoliquer og Vin; man var anmodet om at møde i Galla, saa vi straalede i lyse Toiletter. Og vi morede os, sådan rigtig knald - sagde Vittigheder og grinede sådan rigtig af Hjærtens Lyst Grethe og jeg var lige paa Ædruelighedens Grænse, - men jeg gik da stolt alene hjem Kl. 2. Jeg havde rasende Tømmermænd Dagen efter.
Nu er jeg desværre begyndt at blive fed, skønt jeg traver nogle almægtige Ture - f. Ex. til Hellerup - og kun spiser 1 Stykke Mad til Frokost, men det er alt det Masser af Slik, der falder af Konfekt og Is og Flødeboller i en Uendelighed; desværre ikke sådan, at jeg kan samle i Bunke, ellers skulde jeg sende Eder noget af den fine Konfekt. Det er nu kedeligt at have Anlæg til Korpulence, vil du hilse Far og sige det, for det har jeg nu. Jeg mødte i Dag Marie Hansen-Schou; hun har det minsandten ikke; hun var saa tynd så tynd bad mig hilse Be. hun begynder at tro at det er et ulykkeligt Ægteskab, siden hun ikke kommer.
Jeg tænker nærmest paa, hvor slemt det maa tære paa Fars Frimærker. At Lut virkelig har brækket et lille Ben i Benet helt nede ved Ankelen - det er vel Lægbenet - har I vel opnaaet at faa at vide. Jeg mødte Berta forleden; Lut var nok lidt utålmodig, men det gik da an.

Onkel Frederiks Adresse har jeg forlængs sendt til Elle.
5480 Rikgwood St. Chicago Ill. U.S.A

Husk at fortælle mig ["mig" indsat over linjen] om Gamle Marens Endeligt & Begravelse.
Tak for Laan for Brevene!

Hils Far, Pallam, Be og Pigerne saa meget fra mig og vil du saa ikke nok give Muntermand og Bobby de kærligste Kys fra mig.

Hører jeg snart igen.
Din Junge
Jeg har måttet købe mig et Par nye Støvler Føj! Føj

Fakta

PDF
Brev

Da

Brevet er dateret 7. februar uden årstal. Det må være skrevet i 1899, for Johanne Larsen arbejder på Hotel Phønix, og hun stoppede i denne stilling januar 1900.

Johanne Larsen skrev 8. jan 1900, at hun sagde op på Hotel Phønix, hvor det var slemt at være ansat.
Ellen Sawyer flyttede i 1899 til Boston. Det er uklart, hvad det omtalte telegram indeholdt, og det findes ikke sammen med Johannes brev.
Muntermand og Bobby må være hunde.

Hotel Phønix

Warberg Kerteminde egns- og Byhistoriske Arkiv BB 2039

Nej

Testamentarisk gave fra Laura Warberg Petersen til Østfyns Museer